Noul Evenimentul Istoric a apărut! Descoperă în cele 124 de pagini adevărul despre Tezaurul României de la Moscova

Noul Evenimentul Istoric a apărut! Descoperă în cele 124 de pagini adevărul despre Tezaurul României de la Moscova

Cea mai mare revista de istorie din România, Evenimentul Istoric, disponibil de astăzi pe piață, oferă cititorilor săi, în exclusivitate, documente din arhivele rusești care spulberă miturile legate de Tezaurul României de la Moscova.

Studiul dedicat destinului Tezaurului României evacuat în decembrie 1916 și iulie 1917 la Moscova este fundamentat strict pe documente identificate personal, de către colonelul Ilie Schipor, în arhivele ruse și obținute de la instituțiile deținătoare în fotocopii autentificate. Încă de la început, în lucrarea sa se argumentează, contrar opiniilor vehiculate în istoriografia română, că evacuarea valorilor Băncii Naționale a României s-a făcut din inițiativa autorităților guvernamentale și militare ruse.

Câteva zeci de documente identificate în arhivele ruse reproduc prin fotocopiere și traducere integrală destinul valorilor bancare și identitare românești în primii ani ai puterii sovietice:

  • sechestrarea explicită a aurului BNR și a bunurilor culturale, artistice, bisericești și arhivistice românești
  • contabilizarea periodică – la început distinctă – a rezervei de aur a României de către Comisariatul Poporului pentru Finanțe a Rusiei sovietice
  • extragerea, în februarie 1919, a bijuteriilor reginei Maria din depozitul din Kremlin în care acestea erau păstrate împreună cu aurul BNR
  • evacuarea din Moscova – la Samara și Perm, în octombrie 1919 – a unei părți (circa 85 %) din tezaurul bancar românesc
  • readucerea la Moscova, în iulie 1921, a aurului românesc adăpostit timp de un an și 10 luni la Samara

Mai multe detalii și informații despre subiect descoperiți în noul număr al revistei Evenimentul Istoric, acum la punctele de difuzarea a presei și online pe www.agoramag.ro

Ne puteți urmări și pe Google News

Un al subiect interesant pe care îl găsiți în noul număr Evenimentul Istoric este cel care expune mărturia absolut tulburătoare a unui supraviețuitor al masacrului din 23 decembrie 1989, de la Otopeni. Povestea face parte din istoria modernă a României și e un exemplu clasic de diversiune.

Militari echipați de luptă sunt trimiși să apere un obiectiv care nu era atacat de nimeni. Neașteptând niciun ajutor, pentru că nu aveau nevoie, militarii din obiectiv îi mitraliază pe cei care vin înspre ei. Fiind vorba de ordine clare, dar contradictorii, masacrul de la Otopeni poate fi pus pe seama unor prostii, făcute pe fondul tensiunii unei situații reale de luptă.

Însă mărturia lui Pavel Florin, supraviețuitorul masacrului de la Otopeni, arată cu totul și cu totul altceva: acesta poveștește integral în articolul din Evenimentul Istoric zilele de 21-23 decembrie 1989.

Cine avea interesul ca trupele de securitate să fie văzute pe străzi, în momentele odioase ale represiunii de la București? Cine avea nevoie ca zvonul că Securitatea atacă obiective vitale să fie confirmat printr-o încleștare la Otopeni? Răspunsul la întrebări descoperi în noul număr al revistei Evenimentul Istoric.

Nu în ultimul rând descoperi cine s-a aflat în spatele operațiunii de de asasinare a lui Stalin, Churchill și Roosevelt. Operațiunea s-a numit „Weitsprung”, iar scopul ei era de a ucide sau de a răpi liderii celor trei state aliate: Iosif Stalin, Winston Churchill și Franklin D. Roosevelt, atunci când s-au întâlnit la Teheran, în noiembrie 1943. Dacă această operațiune ar fi reușit, nu exista altă situație care să aducă consecințe mai mari asupra rezultatului războiului. Care au fost actiunile ce au condus la eșuarea operațiunii, afli din revista Evenimentul Istoric, acum la punctele de difuzare a presei și online pe www.agoramag.ro

Nu ratați nici concursurile Evenimentul Istoric prin care puteți câștiga abonamente, mai multe detalii aflați accesând https://bit.ly/3jkDFwQ

Dacă vrei să colecționezi Evenimentul Istoric, cea mai mare revistă de istorie din România ce conține 124 de pagini, te invităm să te abonezi!

Poți opta pentru un abonament în varianta print sau poți să te bucuri de versiunea online a revistei, direct pe tableta, computerul sau telefonul tău. În plus economisești bani şi primeşti revista la tine acasă!