Ședință de urgență pentru siguranța românilor. Nu mai cumpărați așa ceva

Ședință de urgență pentru siguranța românilor. Nu mai cumpărați așa ceva Sursa foto: arhiva evz

Reprezentanţii Autorităţii Naţionale Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) au reamintit joi că în prezent nu există dovezi ştiinţifice despre prezenţa şi supravieţuirea pe alimente a virusului responsabil de Covid-19, astfel încât să fie posibilă infectarea oamenilor.

Noul coronavirus supravieţuieşte pe alimente? ANSVSA a explicat totul. Adio, incertitudini. Anunţul ANSVSA vine după apariţia unui spot publicitar prin care se solicită ANSVSA şi ANPC reglementarea comercializării produselor de panificaţie neambalate.

În acel spot se inducea ideea că pâinea neambalată poate constitui o sursă de îmbolnăvire de Covid-19. Drept urmare, ANSVSA a organizat o întâlnire de lucru cu reprezentanţii asociaţiilor şi patronatelor de profil.

Scopul acestei întruniri a fost legat de informarea şi clarificarea necesităţii unei astfel de acţiuni. Totodată, a fost vizată analizarea impactului negativ care poate fi generat pe piaţa produselor respective prin mediatizarea informaţiilor eronate.

Ne puteți urmări și pe Google News

În comunicatul ANSVSA se arată că la această întâlnire au fost invitaţi şi reprezentanţii Asociaţiei Preţuieşte Calitatea, care promovează spotul cu pâinea neambalată.

Aceştia au refuzat să participe. Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor condamnă continuarea acţiunilor de inducere în eroare a consumatorilor.

Reprezentanţii asociaţiilor şi patronatelor din domeniul panificaţiei au avut la rândul lor nemulţumiri. Ei au reclamat că informaţiile eronate apărute în spaţiul public au creat confuzie în rândul operatorilor.

Mai mult, aceştia au susţinut că a fost creată şi o stare de îngrijorare nejustificată în rândul consumatorilor. Efectele? Pierderi economice importante pe piaţa produselor de panificaţie neambalate.

Noul coronavirus supravieţuieşte pe alimente

În acest context, ANSVSA a reamintit că, la această dată nu există dovezi ştiinţifice că alimentele sunt o sursă probabilă sau o cale de transmitere a virusului.

De altfel, informaţia este menţionată inclusiv în ghidurile pentru industria alimentară elaborate de FAO (Food and Agriculture Organization of the United Nations)/WHO (World Health Organization) şi EFSA (European Food Safety Authority). Acestea au fost publicate încă din aprilie 2020, la o lună după ce pandemia de coronavirus a lovit România.

Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentelor (EFSA) şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi-au exprimat clar poziţia. Ambele s-au pronunţat împotriva restricţiilor în activitatea de comerţ cu produse alimentare având la bază teama de infectare cu Covid-19.

Concluziile? ANSVSA consideră că nu este necesară reglementarea suplimentară a comercializării produselor de panificaţie neambalate.

Se impune, totuşi, respectarea cu stricteţe de către personalul angajat care manipulează şi comercializează alimentele. De asemenea, este importantă igienă personală şi de informare adecvată a consumatorilor.

„ANSVSA realizează permanent controale tematice la nivel naţional în domeniul produselor alimentare de origine non-animală, care vizează respectarea de către operatori a condiţiilor de funcţionare a unităţilor, a modului de întreţinere şi igienizare a spaţiilor în care sunt manipulate şi comercializate produsele alimentare, a condiţiilor de prelucrare şi depozitare a materiilor prime şi produselor finite, a cerinţelor de trasabilitate şi a celor privind etichetarea etc.

În plus faţă de anii anteriori, controalele din această perioadă urmăresc, în contextul pandemiei de COVID-19, atât respectarea normelor de igienă alimentară, cât şi a celor de protecţie pentru personalul angajat, precum şi realizarea de dezinfecţii şi igienizări cu substanţe virucide care să asigure dezinfectarea echipamentelor şi ustensilelor din unitatea respectivă”, se arată în comunicat.

Reacţia Patronatul Român din Industria de Morărit

În noiembrie 2020, Patronatul Român din Industria de Morărit, Panificaţie şi Produse Făinoase - ROMPAN era profund îngrijorat de apariţia şi difuzarea în spaţiul public a unui clip care conţine „informatii false, defăimătoare şi nefondate” despre produsele de panificaţie neambalate.

Reprezentanţii ROMPAN anunţau că vor face toate demersurile legale pentru tragerea la răspundere a celor vinovaţi.

Mesajul clipului distribuit de Asociaţia Preţuieşte Calitatea: „Zilnic apar aproximativ 500 de cazuri noi de COVID-19, din cauza consumului de pâine neambalată.”

ANPC şi ANSVSA, ale căror nume sunt menţionate în clipul publicitar, au reacţionat şi au comunicat că se dezic de acest material. Acest spot este considerat „profund şi total neadevărat”.

Ambele instituţii au transmis că nu au participat şi nu au girat apariţia acestuia. Mai departe a fost sesizat Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) cu privire la apariţia şi difuzarea acestui clip în spaţiul public.

La 12 ianuarie 2021, CNA a decis că spotul publicitar al Asociaţiei Preţuieşte Calitatea a fost difuzat cu încălcarea dispoziţiilor legale din Codul audiovizualului (perioada monitorizată 28 decembrie 2020 - 3 ianuarie 2021), articolul 101, în care se menţionează: „Este interzisă orice formă de promovare a unor produse sau a unor servicii care sugerează publicului ori îl instigă să renunţe la alte produse sau servicii similare ori asemănătoare identificabile.”