Traseul drumului expres care va lega Blajul de Autostrada A10

Traseul drumului expres care va lega Blajul de Autostrada A10 Sursa foto: EVZ

Autoritățile au stabilit traseul viitorului drum Transregio care va face legătura între Blaj, Teiuș și Autostrada A10. Viitorul drum de mare viteză va avea o lungime de 21 de kilometri. Investiția a fost estimată la 236.996.700 de euro, iar finanțarea va fi asigurată de Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR).

Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a aprobat analiza multicriterială pentru stabilirea traseului viitorului drum Transregio Blaj – Teiuș – A10. Astfel prin acest drum de mare viteză se va asigura legătura celor două localități cu Autostrada A10 Sebeș – Turda. Șoseaua va avea o lungime de 21 de kilometri și a fost estimată la aproximativ 237 de milioane de euro, cu TVA inclus.

Informația a fost prezentată de primarul orașului Blaj, Gheorghe Valentin Rotar. Acesta este un proiect de infrastructură foarte important pentru zona respectivă. Potrivit spuselor sale, experții CNAIR au studiat trei variante de traseu.

„A fost făcut un pas mare spre realizarea unuia dintre cele mai importante proiecte de mobilitate atât pentru comunitatea noastră, cât și pentru județul Alba, care face parte, alături de varianta ocolitoare a municipiului Blaj, din marile proiecte de infrastructură prin care vom asigura o conexiune rapidă a Blajului cu autostrada A10 (Sebeș – Turda)”, a declarat primarul orașului Blaj.

Ne puteți urmări și pe Google News

Potrivit spuselor sale, varianta aleasă de CNAIR, de 21,1 km, se desfășoară pe mai mult de jumătate din lungime pe traseul existent al DN 14B care va fi reabilitat și modernizat. Restul drumului va fi construit din temelii, pe un traseu nou.

„Varianta V2, în lungime de 21.1 km, se desfășoară pe aproximativ 58% din traseul existent al DN 14B, în timp ce 42% din lungime reprezintă drum nou. Vor fi construite și amenajate 2 poduri, 2 pasaje peste CF și 14 pasaje pentru intersectarea denivelată a drumurilor existente”, a transmis primarul Rotar.

Datele tehnice ale proiectului

Proiectul se află la faza elaborării studiului de fezabilitate și a proiectului tehnic, după care documentația va fi preluată de CNAIR. În baza acesteia va fi adoptată o hotărâre de guvern prin care vor fi aprobați indicatorii tehnico-economici ai proiectului.

Orașul Blaj va coordona implementarea proiectului atât în faza realizării studiului de fezabilitate și a proiectului tehnic, cât și în faza executării lucrărilor de modernizare pe DN 14B Blaj – Teiuș – A10, a mai precizat primarul. Valoarea totală a investiției este de 236.996.700 de euro, cu TVA inclus, iar finanțarea va fi asigurată de Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR).

Noul drum va deservi Blajul și localitățile de pe Valea Târnavelor, o zonă importantă din punct de vedere viticol, dar și industrial. Aici se află podgoria Jidvei, dar și fabricile Bosch din Blaj. De altfel, orașul s-a dezvoltat, potrivit primarului, în ultimii ani, și a beneficiat de multe investiții.