Noul Cod Rutier 2018. Amenzi uriaşe pentru şoferii care nu respectă legislaţia referitoare la parcări

Noul Cod Rutier 2018. Amenzi uriaşe pentru şoferii care nu respectă legislaţia referitoare la parcări

Noul Cod Rutier 2018. Traficul infernal de pe străzile Bucureştiului, lipsa locurilor de parcare, nu în ultimul rând, haosul creat în urma disfuncţionalităţilor din cadrul STB (fostul RATB) transformă o banală deplasare de acasă la serviciu, şi invers, într-un adevărat calvar. Şi cum, de multe ori, în graba de a-şi parca oriunde se poate autoturismul, şoferii ignoră semnele de circulaţie care indică faptul că respectivul loc este rezervat parcării pentru persoanele cu handicap, autorităţile iau în calcul varianta de a mări de până la cinci ori amenzile practicate în momentul de faţă în cazul comiterii unor astfel de abateri de la rigorile Codului Rutier.

Noul Cod Rutier 2018. Un proiect de lege, aflat în momentul de faţă în dezbatere la Parlament, prevede ca şoferii care nu respectă legislaţia privind parcările să fie sancţionaţi cu amendă de până la 10.000 de lei, ajungându-se chiar la situaţia ca autoturismul să fie ridicat de autorităţi.

 

Amenzi de cinci ori mai mari

Ne puteți urmări și pe Google News

Dacă până acum, nerespectarea indicaţiilor din locurile de parcare special amenajate pentru persoanele cu handicap nu erau sancţionate cu mai mult de 2.000 de lei, existând cazuri în care contravenientul nu era nici măcar amendat, ci doar „urecheat şi obligat să-şi mute maşina, acest lucru se va schimba într-un viitor apropiat. „Parcarea altor mijloace de transport pe locurile de parcare adaptate, rezervate și semnalizate prin semn internațional pentru persoane cu handicap se va sancționa cu amendă de la 2.000 lei la 10.000 lei și ridicarea mijlocului de transport de pe locul de parcare respectiv”, se menționează în proiectul de lege cu pricina. În expunerea de motive care stă la baza proiectului, inițiatorii afirmă că în acest fel persoanele cu handicap vor avea posibilitatea de a beneficia de drepturile conferite de lege.

„Obiectivul este acela de a oferi persoanelor cu handicap posibilitatea de a se bucura de drepturi depline și de a beneficia complet de participarea la viața socială și economic”, se mai menţionează în proiectul care, pentru a intra în vigoare, trebuie, mai întâi, să fie aprobat de Senat şi Camera Deputaţilor, mai apoi promulgat de preşedinte și publicat, în cele din urmă, în Monitorul Oficial.

 

Noul Cod Rutier 2018. Fără afişe, înscrisuri sau accesorii lipite pe parbriz

Nu scapă de amenzi usturătoare nici şoferii care aleg să îşi lipească pe geamurile maşinii, indiferent că este vorba de geamuri laterale, parbriz sau lunetă, diverse accesorii care reduc, prin număr sau dimensiuni, vizibilitatea conducătorului auto.

Astfel, legislaţia rutieră în vigoare stabileşte că „aplicarea de afişe, reclame publicitare, înscrisuri sau accesorii pe parbriz, lunetă sau geamurile laterale care restrâng sau estompează vizibilitatea” reprezintă o contravenţie încadrată în clasa a IV-a de sancţiuni, cuantumul amenzilor pe care le riscă contravenienţii ridicându-se la pragul de 3.000 de lei.

Accesoriile amintite în Codul rutier pot fi odorizante, carnete de notiţe, diverse obiecte religioase (icoane şi cruciuliţe), suporturi pentru diverse dispozitive electronice, zaruri supradimensionate şi altele, dar şi vinietele sau abţibilduri „colecţionate” pe marginea parbrizului.

Noul Cod Rutier 2018. Tot contravenţie, sancţionată cu amendă de până la 2.900 de lei, o reprezintă şi „aplicarea tratamentelor chimice sau a foliilor pe parbriz, lunetă sau pe geamurile laterale”. În acest din urmă caz, există, totuşi, o variantă legală pentru reducerea transparenţei geamurilor unei maşini, şi anume utilizarea de tratamente şi folii omologate sau certificate de către Registrul Auto Român.

Sancţiuni dure pentru staţionarea pe trotuar

Nu este singura măsură dură pe care o propune Noul Cod rutier din 2018. Pentru această iarnă sancţiunile sunt mult mai mari atât în ceea ce priveşte echiparea necorespunzătoare a autoturismelor pentru sezonul rece (cazul circulării în condiţii de ninsoare, polei au gheaţă fără ca maşina să fie dotată cu anvelope de iarnă, dar şi lanţuri sau materialele antiderapante, în cazul în care condiţiile meteo cer acest lucru), cât şi în privinţa staţionării pe drumuri înzăpezite sau pe trotuar, fără ca în locurile respective să existe spații speciale semnalizate. În prima situaţie, în 9 din 10 cazuri, polițiștii aplică amenda maximă prevăzută (2.900 de lei), tocmai pentru că sezonul rece aduce pericole mult mai mari decât de obicei. Oprirea neregulamentară (pe trotuar) poate scoate din buzunarele șoferilor indisciplinaţi o sumă cuprinsă între 250 de lei și 275 de lei, iar staționarea este sancționată cu 4-5 puncteamendă (500-625 de lei plus 3 puncte penalizare).

Anul acesta, amenda minimă este cu până la 5 ori mai mare decât cea precedentă, iar amenda maximă este dublă, ajungându-se şi la sancţiuni pecuniare de până la 1.000 de lei. Noile prevederi au fost introduse în proiectul legislativ de către parlamentarii din Comisia de Industrii şi Servicii din Camera Deputaţilor”.

 

Mai mult timp la dispoziţie pentru a plăti amenda redusă la jumătate

Modificări importante la Codul Rutier au fost aduse şi în urmă cu o lună, când şoferii au primit vestea că au mai mult timp la dispoziție pentru a plăti amenzile rutiere reduse la jumătate! Astfel, dacă până la 1 octombrie, amenzile primite de la polițistul de la rutieră puteau fi plătite la jumătate în primele 48 de ore, acum timpul s-a prelungit până la un număr de 15 zile lucrătoare de la data înmânării sau comunicării procesului-verbal.