Evenimentul Zilei > International > Noua Zelandă și-a concediat vrăjitorul oficial. Nu a mai putut să aducă ploaia
Noua Zelandă și-a concediat vrăjitorul oficial. Nu a mai putut să aducă ploaia

Noua Zelandă și-a concediat vrăjitorul oficial. Nu a mai putut să aducă ploaia

Orașul Christchurch din Noua Zeelandă a luat decizia de a-și concedia vrăjitorul oficial, motivele fiind mai multe.

Timp de două decenii Ian Brackenbury Channell a ocupat funcția de vrăjitor oficial al orașului Christchurch. Din câte se pare, comentariile sale jignitoare la adresa femeilor și noua strategie turistică locală se pare că i-au adus sfârșitul.

Ian Brackenbury Channell este cunoscut sub numele de Vrăjitorul Noii Zeelande, aparent chiar și pe documentele oficiale, cum ar fi pașaportul său. El se află pe statul de plată al consiliului municipal din Christchurch din 1998, primind un salariu anual de 16.000 de dolari neozeelandezi (peste 11.000 de dolari în dolari americani actuali). În schimbul salariului el trebuie să „ofere acte de vrăjitorie și alte servicii asemănătoare cu cele ale vrăjitorilor – ca parte a activității de promovare a orașului Christchurch”.

„Consiliul s-a întâlnit cu Vrăjitorul și i-a trimis o scrisoare în care îi mulțumește pentru serviciile sale aduse orașului Christchurch în ultimele decenii și îl informează că punem capăt înțelegerii noastre contractuale oficiale”, a declarat Lynn McClelland, director executiv adjunct al consiliului.

Decizia a fost una dificilă, potrivit lui McClelland. Ea a explicat că peisajul promoțional din Christchurch se schimbă pentru a „reflecta din ce în ce mai mult comunitățile noastre diverse și pentru a prezenta un oraș vibrant, divers și modern, care este atractiv pentru rezidenți, turiști interni și internaționali, cu noi întreprinderi”, a mai spus oficialul.

Discurs urât la adresa femeilor

Jurnaliștii de la The Guardian scriu că vrăjitorul a făcut o serie se remarci la adresa femeilor, care nu îi fac cinste.

„Iubesc femeile, le iert tot timpul, nu am lovit încă niciuna. Nu loviți niciodată o femeie, pentru că se învinețesc prea ușor, este primul lucru, iar ele vor spune vecinilor și prietenilor lor… și atunci veți avea mari probleme”, ar fi spus vrăjitorul la emisiunea de actualități New Zealand Today.

Channell a declarat că cei din Consiliul l-au îndepărtat pentru că nu se potrivește cu imaginea modernă a orașului, numindu-i „o adunătură de birocrați care nu au imaginație” și care „nu se gândesc la modalități de a promova Christchurch peste hotare”.

În ciuda dezamăgirii sale, Channell a promis că va continua să viziteze Centrul de Arte din Christchurch pentru a discuta cu turiștii și localnicii.

„Nu are nicio importanță. Voi continua să merg în continuare. Va trebui să mă omoare ca să mă oprească”, a mai spus vrăjitorul.

De la mediul academic la vrăjitorie

Channell s-a născut la Londra în 1932, potrivit unei biografii din bibliotecile Consiliului municipal Christchurch. Înainte de a se apuca de vrăjitorie, a fost navigator al Royal Air Force, a studiat psihologia și socialitatea, a călătorit în Orientul Mijlociu și a predat atât la Teheran, cât și în Australia.

A fost numit „Vrăjitor al Universității din New South Wales” de către vicecancelarul școlii și de către sindicatul studenților în 1969.

S-a mutat în Christchurch în 1974 și a devenit în scurt timp un interpret și un orator public recunoscut în Piața Catedralei din oraș, unde stătea în vârful unei scări îmbrăcat într-o mantie lungă și o pălărie ascuțită.

Guvernul Noii Zeelande îl numește pe Channell remarcabil pentru că „a reînviat arta străveche a retoricii” și spune că a fost „cel mai des văzut în Piața din Christchurch sintetizând ideile unor filosofi celebri”.

Poliția a încercat să-l aresteze la un moment dat, dar locuitorii au protestat și, în cele din urmă, piața a fost desemnată zonă pentru discursuri publice. Vrăjitorul a fost recunoscut ca o atracție turistică, iar aprecierile sale au crescut de acolo.

Cu toate astea, în ultimii ani, vrăjitorul a primit critici pentru calitatea vrăjilor sale, el nefiind în stare să aducă ploaia.

Numit vrăjitorul oficial al Noii Zelande

În 1990, Mike Moore, pe atunci prim-ministru, l-a numit Vrăjitorul Noii Zeelande. O fotografie de pe site-ul web al lui Channell arată o scrisoare din partea primului ministru, care îl îndeamnă să ia în considerare acceptarea unui astfel de rol.

„Mi se pare că în prezent sunteți exclusiv Vrăjitorul din Christchurch. În calitate de parlamentar loial al Christchurch, sunt încântat de acest lucru, dar, în calitate de prim-ministru, sunt îngrijorat de faptul că vrăjitoria dumneavoastră nu este oficial la dispoziția întregii națiuni”, spunea premierul Moore.

El a menționat că acest lucru ar avea probabil implicații „în domeniul vrăjilor, binecuvântărilor, blestemelor și al altor chestiuni supranaturale care depășesc competența unui simplu prim-ministru”.

Întrebat de ziar dacă va blestema consiliul pentru decizia sa, vrăjitorul a spus că preferă binecuvântările:

„Le ofer copiilor vise fericite, sănătate generală bună și vreau să-i fac pe birocrați să devină mai umani”, a spus Channell.

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: