Noua variantă de COVID-19 a ajuns și în Spania. Primul caz Omicron a fost depistat la un bărbat, care s-a întors din Africa de Sud

Noua variantă de COVID-19 a ajuns și în Spania. Primul caz Omicron a fost depistat la un bărbat, care s-a întors din Africa de Sud Sursa foto: Pixabay

Noua tulpină de COVID-19 a speriat omenirea! S-a depistat primul caz de Omicron în Spania, la un bărbat care s-a întors din Africa de Sud.

Unitatea de microbiologie de la spitalul Gregorio Maranon din Madrid, care a secvenţiat şi a confirmat noua variantă Omicron, a transmis într-un mesaj pe Twitter că bărbatul nu are o formă severă și se simte bine.

Acesta s-a întors din Africa de Sud după ce a avut o escală în Amsterdam, iar spaniolii au descoperit că era infectat cu noua tulpină.

Noua variantă Omicron a SARS-CoV-2, „extrem de transmisibilă”, are nevoie de o „acţiune urgentă”, au avertizat luni miniştrii Sănătăţii din statele membre G7, la finalul unei reuniuni de urgenţă convocată de Guvernul britanc, care deţine preşedinţia rotativă a oragizaţiei, potrivit news.ro

Ne puteți urmări și pe Google News

Varianta Omicron, mai puternica ca vaccinul?

„Mă îndoiesc că este posibil să se anuleze complet eficacitatea vaccinurilor. E adevărat că această variantă are o serie de mutații care produc îngrijorare din punct de vedere al capacității de evadare de sub recunoașterea sistemului imun.

Este posibil să fie mai prost neutralizată și de imunitatea de după infecție, și de imunitatea de după vaccinare, dar chiar dacă acest lucru se va întâmpla, există un răspuns imun celular care este activ și este puțîn afectat de toate mutațiile care sunt prezente în variante”, a declarat, luni, la Digi24, profesorul universitar Simona Ruță.

Tulpina britanică

Aceasta a mai mărturisit și că nu își explică numărul mare de mutații descoperite la tulpima Omicron.

„Se poate să fi fost o variantă care să fi circulat într-o țară care nu face suficient de multă secvențiere genomică, o țară din Africa - nu Africa de Sud, pentru că acolo există multă secvențiere genomică, dar altă țară din Africa - în care varianta să fi circulat „sub radar”, cum se spune, un timp îndelungat, până când să fi ajuns la nivelul acesta de mutații”, a explicat Simona Ruță.

„Ce este frapant la această variantă Omicron este divergența față de celelalte tulpini pe care le-am văzut până acum. Este o variantă care a făcut un salt genomic extraordinar de mare și așa ceva nu se poate întâmpla dintr-odată”, a punctat profesorul universitar.