Noua ruptură din PSD: Tudose se spală pe mâini de legile justiției. Iordache revine la butoane

Noua ruptură din PSD: Tudose se spală pe mâini de legile justiției. Iordache revine la butoane

Premierul Mihai Tudose nu vrea să-și asume modificarea legilor justiției, proiect susținut de la începutul anului de coaliția de guvernare PSD-ALDE, au relatat pentru EVZ surse social-democrate. Fostul ministru PSD al Justiției, Florin Iordache, care a demisionat din cauza protestelor generate de OUG 13 și legea grațierii, se va ocupa, în Parlament, de forma finală a legilor justiției

Tudose le-a dat de înțeles liderilor coaliției de guvernare că nu vrea ca pachetul de modificare a legilor justiției să fie adoptat în ședință de Guvern, spun sursele citate. Subiectul a fost discutat, ieri, de liderii PSD și ALDE, Liviu Dragnea și Călin Popescu Tă- riceanu, într-o ședință de la care a lipsit prim-ministrul. În acest context, proiectul la care lucrează ministrul Justiției, Tudorel Toader, și care a fost avizat negativ în integralitate de către CSM, va fi însușit, în Parlament, de către senatorii și deputații de guvernământ, care vor redacta forma finală plecând de la „scheletul” propunerii de lege aflat în acest moment în lucru în Guvern, au relatat surse din PSD pentru EVZ.

Drum anevoios

Soarta legilor justiției va fi stabilită, au decis ieri liderii coaliției, în cadrul unei comisii parlamentare speciale „pentru sistematizarea, unificarea și asigurarea stabilității legislative în domeniul Justiției”, pe care o conduce Florin Iordache. PSD și ALDE au mai discutat ieri ca legile justiției să fie adoptate în Camera Deputaților, în calitate de primă cameră sesizată, până la vacanța de iarnă a parlamentarilor, urmând ca anul viitor proiectul să intre la vot final în Senat. Tensiunile de la guvernare vin în contextul în care proiectul de modificare a legilor justiției și punerea în acord a Codurilor Penale cu deciziile de neconstituționalite ale CCR au fost tergiversate, în Guvern, din luna aprilie.

Ne puteți urmări și pe Google News

Negocieri pentru DNA și DIICOT

Ministrul Justiției a prezentat pe 29 august un proiect de modificare a Legilor justiției, potrivit căruia procurorii-șefi ai DNA și DIICOT nu vor mai fi numiți în funcție de Președintele Româ- niei la propunerea ministrului Justiției și cu avizul CSM, cum se întâmplă în prezent, ci vor fi numiți și revocați de către CSM, la propunerea ministrului Justiției, iar candidații pentru aceste posturi vor susține un interviu în fața ministrului. În urma unor discuții cu ambasadele, liderii PSD și ministrul Justiției au anunțat că sunt dispuși să renunțe la eliminarea lui Iohannis din numirea șefilor DNA și DIICOT.

Controlul magistraților

De asemenea, proiectul guvernamental mai prevede că unica autoritate din Româ- nia care poate cerceta disciplinar procurorii și judecătorii, Inspecţia Judiciară, va trece de la CSM la Ministerul Justiţiei, unde ar deveni „structură cu personalitate juridică” și ar fi condusă de un inspector-șef numit de ministrul Justiției. Și aici coaliția de guvernare înclină să susțină o nouă variantă: Inspecția Judiciară să treacă sub controlul Consiliului de Management Strategic, un consiliu format şi coordonat de către ministrul Justiţiei, dar din care fac parte Procurorul General, preşedintele ÎCCJ și preşedintele CSM.

Proiectul privind legile justiției mai prevede ca, în termen de șase luni de la intrarea în vigoare a legii, să se reglementeze organizarea și funcționarea, în cadrul Parchetului General, a unei direcții specializate în efectuarea urmăririi penale pentru infracțiunile săvârșite de judecători și procurori. 

Ion Iliescu a fost porumbelul păcii în lupta din PSD

EVZ a aflat că preşedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, i-a sunat joia trecută atât pe Liviu Dragnea, cât şi pe premierul Mihai Tudose, şi i-a sfătuit să îngroape degrabă securea războiului pentru a se asigura că partidul celor trei trandafiri nu va ajunge, din nou, la mâna preşedintelui Klaus Iohannis. Discuțiile au avut loc chiar în preludiul celebrei şedinţe CEx a PSD (supranumită „Nucleara” printre liderii social-democraţi) de la finalul săptămânii trecute, când premierul Tudose a reuşit să-i debarce din Guvern pe miniştrii pesedişti aflaţi în colimatorul DNA. Potrivit surselor citate, Ion Iliescu le-a transmis lui Dragnea și Tudose să se potolească și să îşi rezolve problemele rapid şi numai în sânul partidului.

Iohannis ar răsturna remanierea

Surse politice au relatat, ieri, pentru „Evenimentul zilei” că președintele Klaus Iohannis lua în calcul să refuze cel puțin unul dintre cei trei miniștri propuși de PSD, Paul Stănescu (Dezvoltare), Felix Stroe (Transporturi) şi Marius Nica (Fonduri UE). Potrivit surselor citate, cele mai mari șanse să fie respins de Iohannis le avea Stănescu, acesta fiind verificat într-un dosar instrumentat de DNA. Premierul Mihai Tudose a spus că nu a discutat cu şeful statului despre aceste propuneri şi că nu are un plan „B” în cazul unui eventual refuz din partea lui Iohannis.

Mihai Tudose. FOTO: MARIUS VLAD

Cazul Belina - CCR zace în Guvern

Un alt subiect pe care premierul și coaliția de guvernare nu s-au înțeles a apărut în cazul dosarului “Belina”. După ce DNA i-a pus sub acuzare în acest dosar pe foștii miniștri PSD Sevil Shhaideh și Rovana Plumb, pe 22 septembrie, coaliția de guvernare i-a cerut insistent premierului Mihai Tudose să reclame DNA la Curtea Constituțională. Social - democrații susțin că procurorii anchetează două Hotărâri de Guvern presupus a fi „ilegale”, deși legalitatea unei HG ar trebui verificată de un judecător în contencios administrativ, punct de vedere îmbrățișat inclusiv de ministrul Justiției, Tudorel Toader. Cu toate acestea, premierul nu a trimis nici până în prezent sesizarea la CCR. În acest condiții, Dragnea și Tăriceanu au stabilit ca demersul să fie asumat de către unul dintre ei, în calitate de președinți ai Camerei Deputaților și Senatului. Întrebat, vineri, dacă va sesiza Curtea Constituțională, Tudose, a spus că încă așteaptă „poziția oficială” a lui Tudorel Toader pe această temă și a susținut că nu a primit nimic de la ministru. Însă Toader declarase marți că a scris „draft-ul” și că acesta a ajuns la premier. „E o surpriză, probabil, eu fiind aici, nefiind la Guvern, nu ştiu ce a transmis. Nu a transmis nimic”, a replicat, vineri, Tudose.