Evenimentul Zilei > International > Noua provocare pe care o întâmpină autoritățile din SUA în campania de vaccinare
Noua provocare pe care o întâmpină autoritățile din SUA în campania de vaccinare

Noua provocare pe care o întâmpină autoritățile din SUA în campania de vaccinare

Experiențele medicale făcute, în trecut, în perioada sclavagistă și segregaționistă, bântuie și acum comunitatea afro-americană din Statele Unite.

Părintele ginecologie moderne făcea experiențe pe sclavi

Experții consideră de înțeles această reticență, având în vedere istoria afro-americanilor  și experiențele medicale pe care le-au suferit în timpul perioadei de sclavie și segregare.

Printre cele mai infame sunt experimentele efectuate din 1932 până în 1972 în Tuskegee, Alabama, în care bărbații afro-americani au fost folosiți, fără să știe, pentru a se studia efectele sifilisului.

În 2018, o statuie a doctorului James Marion Sims (1813-1883) a fost demontată în Central Park: considerat tatăl ginecologiei moderne, a efectuat ani de zile experimente pe sclavi.

„Există o mulțime de neîncredere rezultată din aceste experiențe istorice”, recunoaște Marcus Plescia, manager medical al organizației care reunește oficialii din domeniul sănătății din statele americane (ASTHO). „Nici astăzi (afro-americanii) nu sunt tratați cu același respect atunci când merg la spital”.

Un număr tot mai mare de studii arată, de asemenea, că persoanele afro-americane care solicită îngrijire au mai puține șanse de a avea simptomele luate în serios sau tratate.

Cu toate acestea, majoritatea nu sunt în mod fundamental „anti-vaccin” și mulți pot fi convinși, spune Plescia.

„Trebuie să găsim modalități de a comunica cu ei și de a construi încredere”, altfel „vom vedea o creștere a inegalităților” în fața bolii, a spus el.

Arătând îngrijitori sanitari afro-americani, mai ales vaccinați de un medic afro-american, „poate poate fi foarte util” pentru a încuraja această campanie, estimează Marcus Plescia.

O campanie națională de comunicare cu privire la vaccin, organizată de Ministerul Federal al Sănătății, urmează să înceapă, de asemenea, săptămâna aceasta, care ar trebui să vizeze persoanele reticente și, prin urmare, să facă loc minorităților.

Dar eforturile trebuie îndeosebi făcute în cadrul comunității afro-americane, potrivit lui Marcus Plescia.

Lisa Fitzpatrick, membru al „Coaliției Afro-Americane împotriva Covid-19” și medic specializat în campaniile din domeniul sănătății publice, luptă deja împotriva acestei reticențe pe străzile din Washington.

„Aici, pe stradă, oamenii îmi explică de ce sunt suspicioși, ceea ce este de înțeles având în vedere istoria nedreptăților împotriva oamenilor de culoare din această țară”, a declarat ea pentru AFP înainte de sosirea vaccinurilor .

Vinerea trecută, ea a reușit să risipească îndoielile lui Angelo Boone, un măturător de stradă în vârstă de 61 de ani, care a trecut pe lângă standul pe care îl instalase nu departe de Congres.

„A luat întrebările pe rând”, a explicat el. „Am înțeles cum s-au făcut testele și alte lucruri. Ea m-a convins, cred că mă voi vaccina”, a spus bărbatul.

PAGINA ANTERIOARA