Noua politica a Rusiei tine in sah Europa

Moscova va adopta si alte masuri antiamericane, dupa ce s-a retras din Tratatul de limitare a fortelor conventionale in Europa, apreciaza expertii.

Decizia Rusiei de a-si suspenda participarea la Tratatul privind limitarea fortelor conventionale in Europa (CFE) a provocat dezamagirea si ingrijorarea partenerilor occidentali, fiind interpretata ca un semnal de revenire a Moscovei la raporturile „traditional antagonice” cu Vestul.

Statele Unite si-au exprimat, sambata, dezamagirea fata de decizia presedintelui Putin, a declarat un purtator de cuvant al Casei Albe, citat de AFP. Anuntul de sambata al Kremlinului nu este o surpriza: Rusia a amenintat in repetate randuri ca se va retrage din CFE, din cauza apropierii de granitele sale a prezentei militare americane, ilustrata de infiintarea bazelor militare din Romania si Bulgaria si de planurile de amplasare in Europa a unui scut antiracheta.

Semnat in 1990, la Paris, de Alianta Nord-Atlantica si Pactul de la Varsovia si intrat in vigoare in 1992, Tratatul CFE a fost „adaptat” in 1999 la Istanbul, dupa destramarea URSS. La randul lor, membrii NATO refuza sa ratifice noua versiune pana cand Rusia nu-si retrage trupele din Georgia si Republica Moldova, in conformitate cu angajamentele asumate la Istanbul.

Rusii vor sa forteze mana europenilor

Expertii rusi considera ca decizia Kremlinului de a suspenda aplicarea CFE va determina tarile europene sa ratifice varianta modificata a tratatului, care insa ar impiedica SUA sa stationeze trupe in Romania si Bulgaria, relateaza AFP.

„Europa nu este impotriva acestui tratat. Statele Unite sunt cele care nu au interesul (ca acesta sa fie adoptat), deoarece intentioneaza sa desfasoare trupe in Europa: in Romania, in Bulgaria si poate in Ucraina, iar acest acord ar impiedica desfasurarea”, afirma generalul Leonid Ivasov, presedintele Academiei pentru probleme geopolitice, citat de Interfax.

REACTIE

Romania, „dezamagita” de decizia Moscovei

Ministerul roman al Afacerilor Externe si-a exprimat ieri „dezamagirea fata de decizia Federatiei Ruse de a se retrage din Tratatul privind Limitarea Fortelor Conventionale in Europa (CFE), informeaza diplomatia de la Bucuresti intr-un comunicat. „Romania apreciaza ca Tratatul CFE reprezinta o piatra de temelie a securitatii europene, care si-a demonstrat viabilitatea in domeniul controlului armamentelor”, afirma MAE, ca reactie la anuntul Moscovei.

DIALOG IN STIL RUSESC

Intre Razboiul Rece si propaganda electorala

Decizia lui Putin de suspendare a CFE este un semnal politic important, apreciaza BBC. Ea vine sa sublinieze inca o data faptul ca relatiile dintre Rusia si Occident sunt tot mai proaste. In acelasi timp, anuntul Kremlinului demonstreaza ca reuniunea informala Bush-Putin, care a avut loc la inceputul acestei luni in Maine, nu a adus niciun progres in rezolvarea disputei dintre Moscova si Washington pe tema scutului antiracheta.

Masura se inscrie in stilul adoptat in ultima vreme de Vladimir Putin de a promova cu fermitate interesele Moscovei, cu siguranta pe care i-o dau veniturile substantiale aduse de exporturile de petrol si gaze naturale.

Criticii felului in care administratia Bush s-a comportat in relatia cu Moscova au avertizat de mult ca se creeaza un climat in care Rusia se va simti indreptatita sa aleaga si sa respecte doar acele tratate care ii convin, scrie, la randul sau, „New York Times”, reamintind retragerea SUA din Tratatul ABM.

„Este cu siguranta o prostie sa vorbim de un nou razboi rece”, apreciaza BBC. Cu toate acestea, mai multi experti in politica externa a Rusiei au atras atentia ca exista riscul unei deteriorari semnificative a relatiilor dintre Rusia si SUA, adauga sursa citata.

In lunile ce urmeaza este de asteptat ca Putin sa mearga pe aceeasi linie, antiamericanismul fiind un subiect cu mare priza la public in perspectiva alegerilor prezidentiale ce vor avea loc in primavara anului viitor in Rusia, la care Vladimir Putin intentioneaza sa-si impuna un succesor docil.

PRECEDENT AMERICAN

Tratatul ABM si „razboiul stelelor”

Pe 13 decembrie 2001, presedintele George W. Bush a anuntat Rusia ca SUA se vor retrage unilateral din Tratatul privind Rachetele Antibalistice (ABM), ceea ce s-a si intamplat sase luni mai tarziu. Tratatul, semnat in 1972 de Richard Nixon si Leonid Brejnev, limita utilizarea sistemelor antibalistice de catre cele doua tari.

Atunci cand americanii s-au retras din Tratatul ABM, nu a izbucnit un mare scandal international pentru ca putini se gandeau pe atunci la asa-zisul „razboi al stelelor”.

Rostul acelei decizii s-a conturat abia sase ani mai tarziu, cand Washingtonul a anuntat ca intentioneaza sa amplaseze o baza radar in Cehia si zece interceptoare de rachete in Polonia. Luna trecuta, presedintele rus, Vladimir Putin, a tinut sa reproseze SUA decizia din 2001.

„Nu noi am inceput sa modificam echilibrul strategic, nu noi am abandonat unilateral Tratatul ABM”, a reamintit Putin inaintea summitului G8 din Germania. (Aurelian Stan)