Nouă operațiune a Rusiei contra prezidențialelor americane din 2020

Nouă operațiune  a Rusiei contra prezidențialelor americane din 2020

Facebook a detectat patru campanii de influență susținute de Rusia și Iran

Facebook și-a consolidat măsurile de securitate pentru alegerile americane din 2020, după ce a prezentat o nouă tentativă rusă de a manipula opinia publică, inclusiv vizând candidații democrați precum Joe Biden.

Rețeaua socială a anunțat blocarea a patru campanii de influență conduse de grupuri care se ocupă de utilizatori ai platformelor (Facebook și Instagram) și care au fost susținute de Iran și Rusia, scrie AFP.

Unul dintre grupurile ruse a partajat publicații prin conturi false, care erau gândite să reprezinte curente politice diferite și care abordau subiecte precum „alegeri americane, probleme de mediu, tensiuni rasiale, probleme LGBT, conservatorism și liberalism”, a enumerat Nathaniel Gleicher, șeful cybersecurității la Facebook.

Ne puteți urmări și pe Google News

Firma Graphika, specializată în analiza rețelelor de socializare, a evidențiat, la rândul său, conturile rusești care au atacat direct câțiva candidați la președinția americană.

„Multe conturi îi lăudau pe Bernie Sanders sau pe Donald Trump”, se arată în raportul lui Graphika. Potrivit acestuia, „conturile de pe ambele părți ale spectrului politic îl atacau pe Joe Biden”.

Raportul relevă, de asemenea, că aceste conturi reutilizau mesaje de la o organizație rusă legată de Kremlin, „Agenția de Cercetare a Internetului”, care vizase alegătorii americani în timpul campaniei prezidențiale din 2016.

Printre noile măsuri de consolidare a protecției rețelelor sale, gigantul american intenționează să indice utilizatorilor săi mesaje din media controlate financiar de către un stat.

Pentru a opri răspândirea informațiilor false, ferestrele „pop-up” vor fi afișate atunci când utilizatorii Instagram încearcă să partajeze conținut care a fost dezmințit de jurnaliști în programul „fact-checking” (verificarea informațiilor de către terți).

Facebook a decis, de asemenea, să protejeze mai bine conturile candidaților politici împotriva riscului de piraterie sau preluare. Și anunțurile care vizează descurajarea sistematică a alegătorilor să meargă la vot fi înlăturate sistematic.