Milioanele de utilizatori care deja dețin cartele preplătite de telefonie sau net trebuie să se înregistreze ca utilizatori, altfel pierd serviciul
Unul dintre cele mai discutate subiecte ale acestei perioade este legea care va reglementa folosirea și comercializarea cartelelor prepay. Conținutul legii ridică unele probleme, multe nefiind încă tranșate de minister. Nu e vorba numai de prezentarea buletinului la achiziția unei cartele, dar și de modul în care te vei conecta de acum încolo la rețelele Wi-Fi din localuri, malluri sau hoteluri. Loviți sunt și comercianții și cei care au deja astfel de cartele.
Ce se schimbă
Pentru utilizatorii de cartele Pre-Pay se schimbă totul. Și pentru dealeri, pentru că principala modificare care se aduce este că nu mai pot fi comercializate de oricine, ci doar de firmele care se acreditează pentru păstrare de date personale. E o primă schimbare față de proiectul din 2 0 14. Asta va reduce mult piața de desfacere, dar se pare că adevăratele câștiguri ale companiilor de telefonie vin de la plata pentru reîncărcare.
Achiziționarea se va face cu actul de identitate, pașaportul sau carnetul de conducere. Codul numeric personal e important. La fel se vor cumpăra și cartelele de Internet. Ca și la cartelele de abonament, datele de trafic se vor stoca timp de 6 luni. Asta iar e o problemă interesantă. Stocarea era obligatorie și până acum, dar nu se cunoștea utilizatorul. De asemenea, mandatele de urmărire nu se puteau acorda – decât dacă numărul respectiv intra în contact cu un alt număr, deja urmărit – pentru că mandatele sunt individuale. De mandate nu se vorbește în lege, dar este o consecință evidentă a înregistrării datelor utilizatorului.
Probleme vor avea și cei care deja dețin cartele de acest fel, cumpărate anterior intrării în vigoare a legii. Firmele de telefonie mobilă vor fi obligate să anunțe modificarea legii. În proiectul discutat acum la minister va fi prevăzut un termen în care utilizatorul trebuie să se înregistreze cu actul de identitate. E un proiect, evident, dar se pare că vor fi 12 luni pentru această formalitate. La sfârșitul acestei perioade, cartela va fi dezactivată, dacă posesorul ei nu se înregistrează.
Datele diferă, în funcție de cel care le comunică, dar e clar că sunt peste 3 milioane de cartele Pre-Pay în lume, active, unele surse spunând că au fost vândute 14 milioane de astfel de unități.
Wi-Fi, surpriza
În proiectul de lege vechi se spune că persoanele juridice care pun la dispoziție puncte de acces la Internet sunt obligate să rețină datele de identificare ale utilizatorilor. Fără excepție. Acum, la minister, se discută posibilitatea ca primele 10-15 minute să fie o conectare absolut liberă, după care să intervină identificarea. Tehnic e foarte dificil.
Pentru cei cu tablete sau laptop-uri, identificarea se face fie prin act de identitate fie prin plata cu cardul pentru celelalte servicii. Cei cu telefon vor fi identificați automat.
Explicația pentru cele 15 minute „la liber” este că un infractor are, teoretic, nevoie de mai mult timp pentru a efectua un „atac” sau pentru o comunicare cu eventuali complici. Cel mai probabil, din motive tehnice, cele 15 minute de libertate nu vor fi acordate.
Istoria unei legi controversate
Legea a fost inițiată de Guvern, în primăvara lui 2014, făcând parte din celebrul pachet legislativ Big Brother. Trece prin Senat și Camera Deputaților și apoi, la sesizarea Avocatului Poporului, cade la Curtea Constituțională. Sunt scoase articolele care permiteau oricărui comerciant să strângă datele personale ale cumpărătorilor de cartele Pre-Pay și se încearcă din nou trecerea prin Parlament. Deși la prima versiune parlamentarii votaseră, la a doua – dat fiind și scandalul mediatic - legea este respinsă definitiv. Acum, a reapărut în spațiul public.
Ministerul Comunicațiilor și pentru Societatea Informațională lucrează la modificarea legii inițiale. De aici proiectul pleacă la ministerele Justiției și Internelor. Urmează o perioadă de consultare publică și abia după aceea va ajunge la Parlament.