Noua împărţire a spitalelor între primării şi Ministerul Sănătăţii

Descentralizarea sistemului sanitar, o prioritate a mandatului ministrului Cseke Attila, vizează, în primul rând, unităţile spitaliceşti cu paturi, care urmează să treacă în administraţia primăriilor locale. Subordonate direct Ministerului Sănătăţii vor rămâne doar spitalele de urgenţe.

După intrarea în vigoare a Hotărârii de Guvern, care urmează să aibă loc în 30 de zile de la aprobarea ei de către Executiv, programată pentru şedinţa de săptămâna viitoare, managementul a 373 de spitale din întreaga ţară şi din Capitală va fi asigurat de către autorităţile administraţiei publice locale şi Primăria Municipiului Bucureşti. La începutul acestui an, ministrul Sănătăţii Cseke Attila anunţa că în procesul descentralizării vor intra 330 de unităţi spitaliceşti, în timp ce alte spitale din ţară s-ar putea desfiinţa sau transforma în cămine pentru bătrâni. Hotărârea a venit după ce experienţa celor 18 spitale bucureştene trecute din vară în administraţia Primăriei a fost considerată un succes. Încă trei la Bucureşti Faţă de lista iniţială a spitalelor cu management local, în documentul actualizat se observă că Primăria Capitalei se îmbogăţeşte cu încă trei unităţi spitaliceşti. Este vorba despre  Spitalul Clinic de Psihiatrie „Prof.Dr. Alexandru Obregia”, Spitalul de Psihiatrie Titan „Dr. Constantin Gorgos” şi Centrul de Evaluare şi Tratament a Toxicodependenţelor pentru Copii şi tineri „Sf. Stelian”. „Aceasta este o schimbare minoră”, consideră Marius Savu, directorul Administraţiei Spitalelor din Primăria Capitalei. „Mai dificil ar fi fost dacă din acele spitale ar fi fost şi 2-3 de urgenţe, care sunt mari consumatoare de fonduri. Dar, dacă Ministerul Sănătăţii a luat decizia de a păstra spitalele de urgenţe, probabil că dispune de bani suficienţi pentru a le susţine”, apreciază Marius Savu.

Citiţi AICI lista unităţilor sanitare publice cu paturi pentru care, începând cu 1 iulie, vor fi transferate la primăriile locale.