Noua hartă a drogurilor în Bucureşti

"Moartea albă" este distribuită acum şi în Capitală, în funcţie de puterea de cumpărare.

Drogurile scumpe, precum cocaina sau amfetaminele de ultimă generaţie, ajung doar în centrul Capitalei, în timp ce heroina - mai ieftină, dar mai periculoasă - este destinată periferiei. Acestea ar fi concluziile ultimului bilanţ al poliţiştilor bucureşteni de la Antidrog, potrivit cărora, pentru traficanţi primează acum nu doar nevoile consumatorilor, ci şi puterea de cumpărare şi zona din care provin aceştia.

„Concret, celor «cu bani» le sunt oferite droguri mai scumpe şi de calitate mai bună, în timp ce heroina rămâne cel mai accesibil stupefiant pentru cei cu venituri mici. Din punctul de vedere al ofertei şi distribuţiei, traficanţii care «operează » în Capitală au început să urmeze modelul dealerilor din statele vest-europene“, susţin ofiţerii Brigă zii de Combatere a Criminalităţii Organizate Bucureşti.

„Drogul săracilor“, vândut cu 50 de lei

„Dacă ar fi să luăm în calcul numărul consumatorilor, am putea spune că, în continuare, în Bucureşti, cel mai consumat stupefiant este heroina. Şi asta, în primul rând din cauza preţului, care o face accesibilă tinerilor cu posibilităţi materiale reduse. De aceea, distribuitorii de heroină şi-au făcut «cuiburi», în principal, în sectoarele 2, 5 şi 6, unde, pe lângă aglomeraţia urbană, puterea de cumpărare a locuitorilor este mai mică“, susţin oamenii legii.

Aşadar, principalele zone ale Capitalei, unde se vinde şi se consumă „intens“ heroină, sunt: Ferentari, Rahova, Luica, Berceni, Titan, Pantelimon, Baicului, Tei-Toboc şi Militari. „În Bucureşti, preţul unui kilogram de heroină este cuprins între 12.000 şi 28.000 de euro, în funcţie de puritatea «mărfii», în timp ce preţul unei doze variază între 30 şi 150 de lei. Cel mai bine vândute doze sunt însă cele de 50 de lei, în greutate de un sfert de gram, care conţin însă 50% heroină şi 50% cofeină“, completează oamenii legii.

ADAPTABILITATE

Traficanţi pentru a-şi procura doza zilnică

Produsă în laboratoare din Afganistan, Iran sau Turcia, cu investiţii ce variază între 300 şi 700 de euro/kilogram, heroina este unul dintre cele mai periculoase stupefiante. „Nu doar dependenţă psihică, ci şi fizică, încă de la prima doză prizată. Puţini consumatori pot rezista durerilor musculare cumplite pe care le dă abstinenţa, aşa că mare parte dintre ei ajung să vândă droguri în locul dealerilor doar pentru a-şi asigura necesarul zilnic de heroină“, au explicat oamenii legii.

PREFERINŢE

Clienţii fideli ai cluburilor „de fiţe“ plătesc sute de euro pentru un gram

În timp ce consumatorii şi traficanţii de heroină se ascund în grădinile sau în scările blocurilor din Militari şi Drumul Taberei, restaurantele, cluburile „de fiţe“ şi vilele din Dorobanţi, Heră strău, Floreasca, Piaţa Romană, Piaţa Universităţii sau din zona Unirii constituie „fieful elitei“.

„Nu putem indica un anume club sau restaurant din centrul Capitalei, pentru că aici piaţa de desfacere nu este stabilă, traficanţii plimbându-se dintr-un local în altul. Putem spune însă că cel mai căutat stupefiant este cocaina, al cărui preţ oscilează între 80 şi 150 de euro/gram. E drept că există o «suprapunere» cu ecstasy de cea mai bună calitate.

Amfetaminele puternice, în vogă

Produs în Olanda, cu investiţ ii de maximum 2 euro/pastilă, acest drog sintetic este introdus în România, cel mai adesea pe cale rutieră, prin frontiera de vest şi ajunge să fie vândut în centrul Bucureştiului cu 80 de lei/pastilă (circa 22 de euro)“, spun oamenii legii.

Potrivit acestora, „ultima fiţă“ în Dorobanţi sunt însă 2CB, DOB şi DOET - droguri sintetice din clasa amfetaminelor, foarte puternice, produse în nordvestul Europei. „Au apărut la noi abia anul acesta, iar consumatorii plătesc şi 700 de euro pentru un gram“, completează ofiţerii de la BCCO, care ar putea face şi un profil al unui astfel de „client special“: tânăr, cu posibilităţi materiale mult peste medie şi care preferă să încerce „senzaţii tari“ la petreceri private, înconjurat de oameni de încredere.

E drept că, de multe ori, înainte de a trece la drogurile tari, „elita“ încearcă toate formele „prelucrate“ ale cânepii indiene (marijuana, haşiş, rezină de canabis).

Canabisul, „adoptat“ în căminele din Regie

„Canabisul ar putea fi numit şi «drogul studenţilor», având în vedere frecvenţa cu care se consumă nu doar în cămine, ci şi în cluburile şi discotecile din Grozăveşti şi din Regie. În ciuda «legendelor », canabisul nu este un drog ieftin, preţul unui gram oscilând între 25 şi 70 de lei“, explică oamenii legii.

Studenţii „cu dare de mână“ din Grozăveşti nu refuză nici ecstasy, care aici se vinde însă la jumătate de preţ faţă de Dorobanţ i, adică cu maximum 10 euro/pastilă.

TRAFICANŢII „PĂCĂLESC“ PIAŢA ŞI LEGEA

Aceleaşi venituri, pedepse mai mici

Nu mai puţin de 84 de grupări care alimentau „piaţa drogurilor“ din Capitală au fost anihilate de ofiţerii bucureşteni de la Antidrog doar în primele şase luni ale acestui an. Potrivit poliţiştilor, tendinţa traficanţ ilor este de a renunţa la heroină şi cocaină, în favoarea canabisului şi a drogurilor sintetice sau chiar a metadonei (substitut al he-roinei). Motivul: obţin aceleaşi profituri însă, în cazul în care sunt prinşi, riscă pedepse mult mai mici. Pentru trafic de heroină sau cocaină pot primi şi până la 25 de ani de închisoare, în timp ce pedeapsa maximă pentru traficarea celorlalte categorii de stupefiante este de până la 15 ani.