Deputatul independent Mircia Giurgiu, iniţiatorul mitingului de la Cluj, de săptămâna trecută, va depune mâine un memoriu de protest la Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) şi anunţă organizarea unui nou miting.
Giurgiu continuă să reprezinte cetăţenii nemulţumiţi că nu pot urmări meciurile din Liga I, susţinând că „aproape toţi clujenii sunt abonaţi la firma de cablu UPC, care nu difuzează programele Gsp TV". După organizarea mitingului de la sfârşitul săptămânii trecute, la Cluj, înainte de primul derby al acestei ediţii de campionat, Mircia Giurgiu anunţă, prin intermediul Mediafax, că va organiza un nou marş de protest în data de 21 august. Consiliul Concurenţei monitorizează Mircia Giurgiu s-a adresat, la sfârşitul lunii iulie, Oficiului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Cluj, care a redirecţionat solicitarea către Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC). Deputatul îşi exprima nemulţumirea cu privire la faptul că cetăţenii judeţului Cluj nu pot beneficia de transmisiunea televizată a meciurilor din Liga I naţională de fotbal. La rândul său, ANPC a redirecţionat solicitarea către Consiliul Concurenţei. În răspunsul primit din partea reprezentanţilor Consiliului se precizează că "autoritatea de concurenţă va continua să monitorizeze şi să analizeze domeniul în cauză şi are dreptul de a interveni atunci când există elemente susceptibile de a încălca regulile de concurenţă". "Consiliul Concurenţei a urmărit, de-a lungul timpului, în contextul monitorizării acestui domeniu, încă din anul 1999, ca transmisiile televizate ale meciurilor din campionatul intern de fotbal să se facă de cât mai multe canale de televiziune, astfel încât fiecare suporter să îşi poată urmări echipa preferată. În prezent, Consiliul deţine informaţii conform cărora negocierile între deţinătorii drepturilor exclusive de difuzare şi operatorii de reţele de distribuţie a programelor de televiziune prin cablu şi satelit sunt în derulare. Consiliul Concurenţei este în faza de analiză a situaţiei create pe această piaţă, solicitând informaţii atât consorţiului format din Antena 1 şi RCS&RDS, cât şi Ligii Profesioniste de Fotbal, în vederea identificării posibilelor tactici anticoncurenţă", se mai arată în adresa primită de Mircia Giurgiu din partea Consiliului Concurenţei. Presiuni din toate părţile După ce, săptămâna trecută, preşedintele CNA, Răsvan Popescu, spunea că „ideal este ca cei care au obţinut drepturile să-şi extindă cât mai mult aria de acoperire, spre 70%", "fără să li se impună să negocieze în viteză", Sorin Oancea, vicepreşedinte Antena 1 şi director general Antena 3, a declarat că nu este "corect" faptul că Liga încearcă să pună "presiune" în privinţa distribuţiei Gsp TV. Totuşi, presiunile continuă. CNA va cere Guvernului să introducă meciurile Ligii I pe lista evenimentelor de importanţă majoră dacă până pe 19 august reprezentanţii Camina Trust nu sunt într-o stare avansată a negocierilor cu celelalte firme de cablu.
Totodată, preşedintele CJ Cluj, Alin Tişe, a declarat că va iniţia discuţii cu reprezentanţii societăţii de cablu UPC Cluj pentru retransmiterea, pe plan local, a meciurilor de fotbal din Liga I.
Consorţiul Antena 1-RCS&RDS trebuie să rezolve până pe 15 septembrie problema extinderii distribuţiei meciurilor din Liga I la peste 60 la sută din populaţie, potrivit contractului încheiat cu Liga Profesionistă de Fotbal (LPF).
Antena 1, alături de operatorul de cablu RCS&RDS, a câştigat, în 31 martie, licitaţia pentru drepturile de televizare ale meciurilor din Liga I în următoarele trei sezoane, pentru suma de 102 milioane de euro.
CITIŢI ŞI
Gsp TV, prea scump pentru cablişti
Consorţiul RCS-RDS şi Antena 1, sub presiune
Rapid – CRF scoate lumea în stradă
EXCLUSIV ONLINE