Note contra munţi de ţigări, cafea şi whisky

În doar 48 de ore, două cadre didactice au fost prinse de poliţişti primind şpăgi consistente de la elevi pentru a le încheia situaţia şcolară pe semestrul I. VIDEO

Zeci de sticle de whisky şi kilograme de cafea, sute de pachete de ţigări - obligatoriu Kent - şi mii de lei pentru achiziţia de bijuterii - neapărat din aur. Acesta este „preţul“ pe care mai mulţi liceeni din Giurgiu au fost nevoiţi să-l plătească pentru a-şi vedea încheiate mediile în primul semestru al acestui an şcolar.

În doar două zile, doi profesori - ale căror pretenţii cu rădăcini adânci în Epoca de Aur „au uşurat“ substanţial buzunarele a zeci de părinţi - s-au ales cu dosare penale şi riscă excluderea din sistemul de învăţământ.

Munţi de ţigări

1.240 de pachete de Kent, 74 de sticle de whisky şi aproape 29 de kilograme de cafea, toate în valoare de aproximativ 4.000 de euro. Aceasta este şpaga totală primită, în ultimele săptămâni, de profesorul de filosofie Florea Stan, în vârstă de 45 de ani, pentru a promova mai mulţi elevi ai claselor a XII-a, de la Liceul „Ion Maiorescu“ din Giurgiu.

„Profesorul Stan era un om deosebit. Nu primea orice. Voia doar cafea Elite şi ţigări Kent. Obligatoriu timbrate! Probabil, voia să se asigure că va putea «plasa» uşor tutunul în vreun magazin. Mai ales că este nefumător“, susţin anchetatorii.

Potrivit acestora, profesorul era deja renumit pentru faptul că ajunsese să condiţioneze încheierea mediilor elevilor de şpăgile primite. „Anul acesta a avut însă ghinion cu câţiva părinţi care, sătui de sacoşele pe care trebuiau să i le care, s-au hotărât să depună plângeri împotriva lui.

„Nu am luat trei, ci opt cartuşe!“

Potrivit anchetorilor, profesorul Stan primea şpăgile după un program bine stabilit.

„Elevii mergeau pe rând acasă la profesor, la o anumită oră pe care acesta le-o indica la şcoală. Îi primea doar seara, când riscul de a fi văzuţi cărând plocoanele era mult mai mic. Marţi, când a fost realizat flagrantul, a apărut ceva la care nu ne aşteptam: marcasem trei cartuşe de ţigări ce urmau să-i fie date de unul dintre elevii săi. Însă, cu nici jumătate de oră înainte ca băiatul să ajungă acasă la dascăl, mai trecuseră pe lângă noi, cu pungile încărcate alţi doi elevi despre care nu ştiam nimic. Aşa se face că, la audieri, procurorul i-a adus la cunoş tinţă că a fost văzut şi filmat în timp ce lua trei cartuşe de ţigări marcate. Însă dom’ profesor l-a corectat: «Nu am luat trei, ci opt cartuşe!»“, au povestit anchetatorii.

Elevii răsuflă uşuraţi

De aproximativ 20 de ani, profesorul suplinitor Florea Stan preda filosofia şi sociologia atât la liceele „Ion Marinescu“ şi „Nicolae Cartojan“, cât şi la câteva clase ale unor şcoli generale din municipiul Giurgiu. Elevii vedeau în el un dascăl mult prea exigent.

„Mai mult ca sigur, exigenţa sa avea un singur scop: acela de a profita cât mai mult de pe urma noastră. Cum altfel să-şi rotunjească salariul ăla de 1.300 de lei?“, ne-a spus, ieri, unul dintre elevii săi care acum respiră uşurat că a scăpat de „profu’ şpagiu“.

Şefa de catedră, în arestul poliţiei

La nici o zi după ce profesorul de filosofie a fost „săltat“ de oamenii legii, una dintre colegele acestuia, mai exact şefa catedrei de limbi străine de la „Nicolae Cartojan“, Irina Rădulescu, a ajuns şi ea în arestul poliţiei. Motivul, acelaşi: 300 de lei şpagă pentru câteva medii încheiate la clasa a IX-a.

„Mai exact, doamna preda limba franceză la o clasă a IX-a, unde existau mai multe situaţii şcolare neîncheiate. Şi de data aceasta, părinţii au venit împreună cu odraslele lor la secţia de poliţie. Copiii strânseseră 300 de lei. De atât a apreciat «profa’» că ar avea nevoie pentru un lanţ din aur, care credea că i s-ar cuveni de ziua ei. Astăzi (ieri, în ziua flagrantului - n.r.) Irina Rădulescu împlineşte 57 de ani. (…) Bancnotele au fost marcate, iar plicul i-a fost plasat chiar pe holul liceului, în apropierea cancelariei“, au precizat oamenii legii.

La rândul său, directorul liceului, Andrei Ion, a declarat că profesoara de franceză urma să se pensioneze pe 1 septembrie 2008, însă, de curând, aceasta ceruse să-şi prelungească şederea la catedră.

OPINIA PSIHOLOGULUI

Whisky şi Kent, simbolurile puterii

„Pachetul de Kent şi sticla de whisky deschideau orice uşă înainte de 1989. Nu e de mirare că şi acum, în 2008, mai există încă persoane care văd în acestea «şpaga ideală». Şi asta pentru că reprezintă încă simboluri ale puterii“, susţin specialiş tii. „Multora - şi vorbim aici mai ales despre cei care şi-au însuş it aceste simboluri de atunci - li se pare normal să le pretindă acum, gândindu-se că aşa s-a practicat dintotdeauna. Pe scurt, aşa cum pe vremea fanarioţilor, ciubucul şi căciula reprezentau puterea, la noi s-au implementat Kentul şi sticla de whisky“, susţine psihologul Bogdan Lucaciu.