Fostă capitală a Rusiei, oraşul lui Petru cel Mare e o destinaţie scumpă în sezonul cald, dar emoţia pe care ţi-o aduce în suflet amurgul prelungit până la ore târzii merită şi ultima rublă din buzunar.
Dacă Petru cel Mare şi-a dorit atât de arzător o ieşire la mare pentru Rusia lui dragă, de ce nu ai merge să vezi ce s-a ales de visul de acum 300 de ani al ţarului? Sankt Petersburg este şi astăzi un oraş plin de lumină şi de voie bună în care merită să stai măcar pentru câteva zile.
Fii, însă, cu băgare de seamă: cel de-al patrulea oraş ca mărime din Europa e copleşitor, la propriu şi la figurat, iar intensitatea cu care îşi trăieşte fiecare zi îţi va produce o revelaţie la finalul acestei incursiuni: Rusia e ca o şampanie fină, excelentă dacă o consumi în porţii mici.
Treci mai întâi pe la ambasadă!
O minivacanţă în Sankt Petersburg nu poate începe decât după ce ai obţinut viza turistică de Rusia. Costă 35 de euro, dacă este acordată în regim normal (4-10 zile lucrătoare) sau 70 de euro, în regim de urgenţă (2-3 zile). Plata taxelor se face în dolari la cursul zilei, iar pentru viza turistică ai nevoie de un paşaport valabil cel puţin şase luni - în copie şi original, fotografii, asigurare medicală (copie şi original) şi o declaraţ ie completată pentru acest scop, formular pe care îl găseşti la reprezentanţa consulară.
Transportul cu avionul până la Sankt Petersburg poate fi considerat o adevărată provocare. Zborul, obligatoriu cu escală, durează între 7 şi 11 ore, în funcţie de operator. Odată ajuns pe aeroportul Pulkovo, ia în calcul cel puţin o oră în plus pentru verificarea documentelor de identitate şi declararea perioadei de şedere şi a bunurilor. Transportul de aici până la hotelurile din centrul oraşului e destul de scump: 35-40 de euro cu taxiul. Cel puţin nu trebuie să te temi de blocajele din trafic: pe bulevardele largi ale Sankt Petersburgului aşa ceva nu există!
Pe canalele Nevei
Capitală a Rusiei timp de două secole, metropola de astăzi îşi recapătă cu fiecare zi „culoarea“ şi frumuseţea care au făcut-o celebră în vremea ţarilor. Centrul oraşului din romanul „Nopţile Albe“ al lui Dostoievski este cuprins în patrimoniul UNESCO, iar la clă- dirile istorice care nu au trecut printr-o restaurare până acum se lucrează şi în zilele de sărbătoare.
„Veneţia Nordului“, denumită astfel graţie canalelor Nevei, a fost construită de ţarii din familia Romanovilor după planurile Amsterdamului, dar multe clădiri din centru aduc aminte de Viena. Zilele de vară, din mai şi până în august, sunt frumoase, lungi şi însorite, cu temperaturi care nu depăşesc 25 de grade.
Nopţile magice în perioada de vară seamănă cu un amurg prelungit, în care soarele nu apune decât pentru câteva ore. În oraşul care nu doarme niciodată în această perioadă merită să iei cina pe un vaporaş. De pe punte poţi admira podurile basculante de pe Neva care se ridică pentru a face loc vapoarelor, dar şi pentru a-i delecta pe turişti.
„Perla Balticii“ este renumită pentru nopţile ei albe, dar farmecul oraşului dominat de canalele Nevei nu dispare nici în august, când ziua polară dă semne de oboseală.
Turul oraşului pe ape te aduce în faţa unor atracţii speciale. Crucişă torul „Aurora“ este una dintre ele. Perfect conservată, „Aurora“ - simbolul comunismului în „oraşul ţarilor“ - este acum o navă-muzeu, deschisă gratuit publicului între orele 11.00 şi 17.15, cu excepţia zilelor de luni şi vineri.
Ermitaj „paruschi“
Oraş vestic al Rusiei, Sankt Petersburg este „vândut“ ca un produs occidental. Una dintre cele mai mari atracţii ale sale rămâne Palatul de Iarnă al ţarului Petru cel Mare, care adăposteşete de ani buni Muzeul Ermitaj.
Închis doar în zilele de luni, muzeul este accesibil publicului „non-rus“ la un preţ de 350 de ruble biletul (9,5 euro). Închirierea unui audio-ghid (încă 100 de ruble - 2,7 euro) este aproape obligatorie, pentru că foarte puţine săli sau exponate au şi inscripţii sau etichete în limba engleză.
Muzeul are mai multe expoziţii permanente - de artă europeană, de artă şi cultură rusă, de porţelanuri sau bijuterii. Sălile în care sunt expuse giuvaerurile de aur şi diamantele Casei de Romanov sunt deschise doar până la ora 16.00, în timpul zilelor de vizită, şi nu sunt accesibile decât dacă îţi cumperi un bilet special de la chioşcurile din interiorul muzeului.
Încântaţi de „Fecioara din Benois cu pruncul“ care a ieşit în 1478 de sub pensula lui Leonardo da Vinci, de frumoasele „Flora“ şi „Danae“ ale lui Rembrandt sau de picturile lui Vincent van Gogh (la Ermitaj e expus „Portretul doamnei Trabuc“), mai toţi vizitatorii muzeului au o destinaţie finală: apartamentele private ale ţarului.
Budoarul, camerele de lectură, sufrageriile sunt decorate în stil baroc şi „gem“ sub greutatea marmurei şi a pietrelor preţioase.
Medvedev pe post de suvenir
La pas, prin oraş, te loveşti peste tot de tarabe şi magazine cu suveniruri. Nu uita să savurezi o îngheţată tradiţională pe băţ („marojnaia plombir“), cu 12% grăsime şi înveliş de ciocolată. Chiar dacă este ambalată într-un staniol banal, face toţi banii, adică 150 de ruble (4 euro).
Din vitrinele de pe Bulevardul Nevski (Nevski Prospekt) îţi zâmbesc fotografii-tablou, mari, înrămate, cu Dmitri Medvedev, actualul preşedinte rus, dar şi poze mai mici, de birou, cu fostul preşedinte Vladimir Putin.
Celebrele păpuşi matrioşca pot fi cumpărate cu preţuri între 500 şi 4.000 de ruble (13,50 - 108 euro), în funcţie de dimensiune şi de calitate. Porţelanurile, un alt prilej de fală pentru oraş, sunt şi ele căutate de turişti.
Amplasat tot pe Nevski, Gostini Dvor, cel mai mare şi mai vechi magazin din Sankt Petersburg, are peste 100 de standuri. De aici poţi cumpăra icre roşii de Manciuria la 200 de ruble (5,4 euro) pentru o sută de grame, celebra votcă Standart Original (360 de ruble - 10 euro, pentru o sticlă de 500 ml), ciocolată şi ceaiuri ruseşti, bijuterii din aur cu pietre preţioase şi blănuri.
NU RATA!
> Palatul Peterhof, reşedinţa de vară a ţarului. Trecut în capul listei celor zece destinaţii uluitoare din Europa de Est recomandate anul acesta de revista americană „Forbes“, Palatul Peterhof (cunoscut şi sub numele de Petrovoreţ) este o destinaţie excelentă în sezonul de vară. Reşedinţă de vară a ţarului Petru I, Peterhof se află la aproape 30 km de centrul oraşului. A fost deseori comparat cu Palatul Versailles, pentru că, dincolo de clădirile luxoase care adăpostesc apartamentele ţarilor şi ale ţarinelor, „piesa de rezistenţă“ a palatului o constituie grădinile superbe. Grădina principală oferă o privelişte de ilustrată: Marea Cascadă şi Fântâna lui Samson. Dacă întorci spatele palatului, în faţa ta se vede Golful Finlandei. La Peterhof poţi ajunge şi cu vaporaşul, pe care îl iei de lângă Ermitaj. Chiar pe ţărm, dacă vii spre Peterhof dinspre mare, te întâmpină „Monplaisir“, clădirea complexului pe care Petru cel Mare a iubit-o cel mai mult, dar care astăzi este închisă publicului. Desenate în stil franţuzesc, grădinile de la Peterhof ascund numeroase „fântâni deghizate“ în flori, arbori sau umbrele - menite să-i ude până la piele pe invitaţii de altădată ai ţarului. Biletul de intrare costă 7,5 euro, iar tichetul pentru vaporaşul care te duce din Sankt Petersburg nu costă mai mult de 13 euro.
BILETE DE AVION
Cursele aeriene fac escală
> Lufthansa, de la 495 de euro, cu escală la München sau Frankfurt (aproape 7 ore)
> Czech Airlines, de la 560 de euro, cu escală la Praga (8-9 ore)
> Aeroflot, de la 607 euro, cu escală la Moscova (până la 11 ore)
> Air France - KLM, de la 699 de euro, cu escală la Paris sau Amsterdam (peste 7 ore şi jumătate)
> Lot, de la 471 de euro, cu escală în Varşovia (aproape 11 ore) Preţurile includ taxe de aeroport şi taxa de rezervare.
LUX DE CINCI STELE
Camera dublă, 387 euro/noapte
Grand Hotel Europe (cinci stele) vă aşteaptă pe Nevski Prospekt, cu şampanie şi caviar la micul dejun (900 de ruble - 25 euro), cu mâncăruri din bucătăria internaţională şi rusească (un peş- te gătit în stil italian poate ajunge şi la 1.000 de ruble - 27 de euro). O cameră standard de două persoane la Grand Hotel Europe costă în august 387 de euro/noapte. Pernele cu puf de gâscă sau lebădă sunt incluse în preţ.