Evenimentul Zilei > Economie > Noile scumpiri pun pe jar europarlamentarii. Dan Motreanu cere explicații Comisiei Europene: Produse de calitate, la prețuri accesibile
Noile scumpiri pun pe jar europarlamentarii. Dan Motreanu cere explicații Comisiei Europene: Produse de calitate, la prețuri accesibile

Noile scumpiri pun pe jar europarlamentarii. Dan Motreanu cere explicații Comisiei Europene: Produse de calitate, la prețuri accesibile

Europarlamentarul PNL Dan Motreanu a formulat o interpelare către Comisarul european pentru agricultură, Janusz Wojciechowski, prin care subliniază importanța asigurării accesului cetățenilor, cu precădere a grupurilor vulnerabile, la produse alimente de calitate, la prețuri accesibile. Acțiunea europarlamentarului vine în contextul scumpirilor la produsele alimentare pe de o parte, iar pe de altă parte în seama unei strategii ale Uniunii Europene, care ar trebui să fie aplicată și care este fondată exact pe acest principiu.

Dan Motreanu solicită măsuri de la Comisarul european pentru agricultură, după ce rapoartele statelor membre UE indică scumpiri atât la produsele alimentare, cât și la energie, furaje, îngrășăminte, materiale de construcții și inclusiv la echipamente agricole. Creșterea prețurilor se suprapune cu creșterea ratei inflației în majoritatea statelor, a mai semnalat europarlamentarul PNL.

Scumpiri în mai toate domeniile: Consumatorii vulnerabili sunt îngrijorați

„Tendințele raportate în statele UE indică creșteri ale costurilor de producție în sectorul agroalimentar, în ceea ce privește energia, furajele, îngrășămintele, materialele de construcții și echipamentele agricole. Totodată, asistăm și la creșterea inflației în majoritatea țărilor UE. Mai precis, prețul furajelor a crescut în medie cu 30% în UE, în timp ce în unele state membre prețurile la energie s-au triplat.

Prețurile au crescut și în ceea ce privește majoritatea tipurilor de îngrășăminte, în timp ce penuria emergentă din sectorul materialelor de construcții a generat, de asemenea, creșteri de prețuri. Aceste majorări îngrijorează agricultorii, dar și consumatorii, ele afectând în special consumatorii vulnerabili”, a scris pe Facebook europarlamentarul PNL Dan Motreanu.

Dan Motreanu solicită UE să intervină. „Produse alimentare de calitate, la prețuri accesibile”

Oficialul solicită liderilor UE să ia măsuri pentru a asigura accesul cetățenilor la produse alimentare de calitate, la prețuri accesibile, amintind de o nouă strategie a Uniunii, care are la bază exact acest principiu.

„Pe de altă parte, noua strategie a Uniunii „De la fermă la consumator”, are la bază principiul „produse alimentare de calitate, la prețuri accesibile”. Ținând seama de aceste aspecte, am trimis o interpelare Comisarului european pentru agricultură, Janusz Wojciechowski, prin care am solicitat calculul impactului creșterii costurilor de producție asupra prețurilor de vânzare la raft ale produselor alimentare.

În plus, am întrebat comisarul ce măsuri intenționează să ia Comisia Europeană pentru a asigura accesul cetățenilor, în special al celor din grupurile vulnerabile, la produse alimentare de calitate, la prețuri accesibile”, a mai scris europarlamentarul PNL Dan Motreanu.