Marii pierzători în lupta statului cu eliminarea pensiilor speciale sunt aviatorii. Sunt şi câţiva norocoşi care vor lua bani mai mulţi.
Aproape 5.500 de pensii acordate în baza unor legi speciale au fost recalculate de experţii Casei de Pensii, în urma procesului cerut de executiv pentru a elimina pensiile aşa-numite "de lux". În medie, acestea au scăzut de peste trei ori, de la 5.146 la 1.587 de lei. Cele mai mari reduceri se înregistrează în cazul personalului civil navigant, potrivit centralizărilor făcute de direcţia de specialitate din cadrul Ministerului Muncii.
În afară de magistraţi, care au scăpat de reducerea pensiilor de serviciu graţie unei decizii a colegilor de la Curtea Constituţională, mai există şi alţi pensionari care au ieşit "câştigători" din lupta cu recalcularea. Ei sunt răspândiţi în mai toată lista neagră realizată de guvern, mai puţin la Curtea de Conturi, unde nu s-au înregistrat creşteri ale pensiilor. Numărul lor este redus, potrivit specialiştilor din minister.
Sporuri şi cotizaţii recunoscute graţie noii Legi a pensiilor
"În câteva cazuri excepţionale, în urma recalculării au fost înregistrate creşteri ale cuantumului pensiilor. Aceste creşteri nu sunt însă semnificative", susţin ei, care oferă şi trei explicaţii pentru aceste situaţii. Toate sunt legate de beneficii pe care legile speciale nu le recunosc, aplicând în schimb doar un procent - în jur de 80% - din media ultimelor venituri.
"Unele sporuri recunoscute pe Legea nr. 19 (Legea pensiilor - n.r.) nu puteau fi valorificate la calculul pensiilor de serviciu în baza legilor speciale. Unele perioade de cotizare realizate după pensionare nu puteau fi valorificate decât la calculul conform Legii nr. 19. Beneficiul grupelor de muncă se putea acorda doar dacă se făcea calculul pe Legea nr. 19", explică ei. Aceştia oferă şi câteva exemple. O creştere mai mare a obţinut-o un fost parlamentar, care a plecat de la 2.658 de lei şi a ajuns la puţin peste 3.000 de lei, ceea ce înseamnă că a câştigat cam 350 de lei în urma recalculării.
Peste 250 de lei a primit în plus un fost funcţionar public parlamentar, iar în jur de 200 de lei este suma de care va beneficia în plus, lunar, un fost grefier.
În schimb, un fost diplomat primeşte doar aproape 70 de lei pe lună în plus la pensie, mai arată evaluările Ministerului Muncii. Cât despre pensionarii care au rămas cu bani mai puţini, în medie, aviatorii au cea mai mare pierdere, cu o pensie de peste cinci ori mai mică, de la 9.213 lei la 1.732 de lei.
Foştii grefieri, ofiţeri ai Curţii de Conturi şi diplomaţi au pensii, în medie, de aproape trei ori mai mici, iar parlamentarii şi funcţionarii publici parlamentari au pensii de aproape două ori mai mici. Din aceste reduceri, statul economiseşte lunar în jur de 21 de milioane de lei.
MODIFICĂRI
Urmează recalcularea pensiilor militare
Până la sfârşitul anului ar trebui finalizată şi recalcularea pensiilor celor din apărare, siguranţă şi ordine publică, de care se vor ocupa casele lor de pensii. În cazul acestor categorii, având în vedere că nu au contribuit ca ceilalţi beneficiari de pensii de serviciu, li se vor lua în calcul "contribuţiile fictive" aferente soldelor şi salariilor pe care le-au avut lună de lună, după cum au anunţat reprezentanţii ministerului la începutul procesului de recalculare.
Modificări au apărut şi în cazul beneficiarilor de pensie de invaliditate, care au fost luaţi la verificări în ultima perioadă. Ultima evaluare arăta că aproape un sfert dintre cei controlaţi au fost scoşi din pensie, pe motiv că au beneficiat ilegal de acest drept.
Mai mult, noua Lege a pensiilor nu va mai permite acordarea adeverinţei de boală de către medicul curant, ci de experţi autorizaţi. În plus, cei care se vor pensiona mai devreme cu cinci ani vor pierde 45% din pensia cuvenită.
SCĂDERI
Pensiile medii reduse
CREŞTERI
Cazuri concrete de măriri