Noile legi ale educaţiei bulversează iarăşi şcoala românească

Proiectele noilor legi ale învăţământului preuniversitar, superior şi statutul personalului didactic vor fi lansate astăzi de către Ministerul Educaţiei.

Învăţământul obligatoriu de la 3 ani, angajarea profesorilor direct de către şcoala la care vor preda, dar şi stagiatura obligatorie pentru tinerii care vor să devină dascăli, sunt doar câteva dintre noutăţile care vor bulversa din nou sistemul de educaţie.

Astfel, şcoala ar urma să înceapă la 3 ani şi să se încheie la 16 ani, cuprinzând trei ani de grădiniţă, un an pregătitor, patru ani de şcoală generală şi restul de gimnaziu.

În acest sens, ministrul educaţiei, Cristian Adomniţei, declara în urmă cu două luni că vrea ca, până în 2010, să creeze locuri în grădiniţe pentru toţi copiii, în condiţiile în care în Bucureşti există de câţiva ani o criză a locurilor pentru copiii de 5-6 ani.

„Eu aş vrea să ştiu ce fac cu copilul de la 2-3 ani. Avem doar creşele, unde sunt hrăniţi şi le oferim casă, dar nu avem nicio valenţă educativă, de aceea respectivele unităţi sunt în subordinea Ministerului Sănătăţii Publice“, preciza Adomniţei.

Proiectele de lege vor fi publicate pe site-ul www.edu.ro şi se vor afla timp de o lună în dezbatere publică. După aceea, vor intra în dezbatere parlamentară, pentru a putea fi supus votului.