Noi tipuri de viermi informatici în prima lună a anului 2011

Noi tipuri de viermi informatici în prima lună a anului 2011

Noile tipuri de ameninţări informatice, reprezentate mai ales de noi viermi informatici, au atras atenţia furnizorilor de soluţii de securitate, care îi sfătuiesc pe utilizatorii de computere să fie vigilenţi atunci când navighează pe internet sau când trimit şi acceptă e-mailuri.

Experţii Kaspersky Lab au redactat topurile celor mai răspândite ameninţări informatice în luna ianuarie 2011, atrăgând atenţia asupra noului vierme Email-Worm.Win32.Hlux, răspândit prin intermediul e-mail-urilor, care conţin un link infectat ce recomandă utilizatorilor să instaleze o versiune falsă de Flash Player pentru a viziona o presupusă felicitare electronică.

Imediat ce link-ul din mesaj este accesat, o fereastră de dialog întreabă utilizatorul dacă este de acord să descarce fişierul. Indiferent de răspunsul acestuia, viermele încearcă să pătrundă în sistem. Produsele de securitate, "vânate“ de infractorii cibernetici

Infractorii cibernetici obişnuiesc frecvent să exploateze popularitatea unui produs sau serviciu, drept pentru care în ianuarie a fost identificată o pagină web care oferea utilizatorilor posibilitatea de a instala o versiune actualizată a Microsoft Internet Explorer şi de a o activa prin intermediul unui SMS trimis la un număr premium.

Ne puteți urmări și pe Google News

Aceste tipuri de site-uri sunt identificate ca Hoax.HTML.Fraud.e. În prima jumătate a lunii trecute, experţii Kaspersky Lab au detectat un cal troian mascat sub forma unui "key generator" pentru produsele companiei. Odată executat, acest program instala şi rula două aplicaţii periculoase, una cu rol de a fura datele de autentificare pentru anumite jocuri online, cealaltă cu funcţionalitate de keylogger. Atenţie la Twitter!

În ianuarie a fost observată o creştere semnificativă a link-urilor scurte infectate trimise prin intermediul Twitter. După un număr de redirecţionări, acestea aduceau utilizatorul pe o pagină web care promova un program antivirus fals.

De asemenea, o altă tendinţă o reprezintă răspândirea cu rapiditate a adware-ului. AdWare.Win32.WhiteSmoke.a, clasat pe locul 12 adaugă un shortcut numit "Improve your PC" pe desktop fără a cere acordul utilizatorului. Dacă se execută click pe acel shortcut, este descărcat automat un program care cere plata unei sume de bani pentru repararea unor presupuse erori de sistem.