Evenimentul Zilei > Actualitate > Noi investiții în infrastructura militară. Nicolae Ciucă pune la bătaie 135 de milioane de dolari. Care este scopul
Noi investiții în infrastructura militară. Nicolae Ciucă pune la bătaie 135 de milioane de dolari. Care este scopul

Noi investiții în infrastructura militară. Nicolae Ciucă pune la bătaie 135 de milioane de dolari. Care este scopul

Ministrul Apărării a transmis că România urmează să investească 135 de milioane de dolari în infrastructura militară de la baza aeriană Mihail Kogălniceanu, precum și a altor centre militare principale. Nicolae Ciucă a mai subliniat totodată că angajamentul pe care l-a luat este unul foarte ambițios.

România va investi 135 de milioane de dolari pentru investiții în infrastructura militară, anunță ministrul Apărării, Nicolae Ciucă. Scopul acestor investiții este încurajarea prezenței prin rotație a trupelor SUA în România, ca urmare a pozițiilor oficiale ale președintelui american Joe Biden. Acesta din urmă a solicitat militarilor americani să-și reexamineze și, în funcție de context, să se retragă sau nu.

Nicolae Ciucă vrea să consolideze prezența SUA în România

România a investit deja, alături de americani, în două mari structuri militare. În acest sens au fost alocate peste 100 de milioane de dolari, a spus Nicolae Ciucă, ministrul Apărării. Demnitarul speră ca, prin alocarea noilor sume de bani, să încurajeze prezența militarilor SUA în România.

„Sperăm că aceasta este încă o posibilitate de a disloca cât mai multe trupe americane. Susținem foarte mult prezența prin rotație a trupelor americane în țara noastră”, a declarat Nicolae Ciucă.

Ministrul Apărării a mai explicat că baza aeriană Mihail Kogălniceanu a fost foarte eficientă în cazul mai multor operațiuni NATO din Afganistan și Irak și nu numai.

„Baza aeriană MK s-a dovedit a fi foarte eficientă în timpul operațiunilor din Afganistan, și din Irak. Permite dislocarea de forțe nu numai în Europa de Est, ci și în Eurasia/Orientul Mijlociu și mai departe, (…) a demonstrat că va fi un pilon foarte puternic pentru planurile de securitate pe flancul estic al NATO”, a subliniat Nicolae Ciucă.

Nicolae Ciucă, despre prezența Rusiei în Marea Neagră

Nicolae Ciucă a spus că prezența forțelor Rusiei în Marea Neagră reprezintă „un mesaj puternic către toate țările riverane Mării Negre”.

„Putem vedea toate lucrurile noi pe care forțele armate ruse le-au dislocat în Marea Neagră. Deci, toate fregatele noi, toate corvetele noi, submarinele Kilo II, sistemul de rachete, care au fost dislocate în Crimeea. Observăm că fregatele, corvetele și submarinele sunt echipate cu rachete Kalibr, care au capacitate de a lovi ținte la peste 2.000 de kilometri. Capacitățile lor A2AD dezvoltate în Crimeea au fost, de asemenea, consolidate foarte puternic. Putem vedea că capacitățile militare dezvoltate în cadrul Mării Negre sunt un mesaj puternic către toate țările riverane Mării Negre”, a explicat ministrul, conform umbrela-strategica.ro.

Transferul acestor avioane la Eisk, situat lângă Marea Azov, poate fi considerat un răspuns la incidentul din 23 iunie în largul coastei Crimeii cu un distrugător britanic.

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: