Evenimentul Zilei > Social > Noi informații cu privire la centralele de apartament. Când se va impune taxa pe centrală, soba pe lemne şi cărbune
Noi informații cu privire la centralele de apartament. Când se va impune taxa pe centrală, soba pe lemne şi cărbune

Noi informații cu privire la centralele de apartament. Când se va impune taxa pe centrală, soba pe lemne şi cărbune

Ministrul Tanczos Barna a revenit asupra subiectului cu privire la taxarea românilor care au centrale de apartament, dar şi celor care se încălzesc cu sobe pe lemene şi cărbune.

Tanczos Barna, ministrul interimar al Mediului, a pus gând rău românilor care au deja centrale termice de apartament. Va propune o taxă de poluare. Mai mult, același ministru a anunțat că centralele de apartament ar putea fi interzise în blocurile noi.

De ce nu mai vrea ministrul centrale de aratament

După ce ministrul interimar al Mediului, Tanczos Barna, a anunțat că centralele de apartament vor fi interzise în blocurile ce urmează să fie construite, acum mai vine  cu o propunere: să-i taxeze pe toți cei care au deja montate centrale termice de apartament.

„Atât ministerul, cât și UAT-urile și cetățenii trebuie să facă eforturi pentru un aer mai curat. Odată cu venirea frigului, poluarea aerului ne pune în pericol sănătatea din ce în ce mai mult, pentru că în urma încălzirii locuințelor și în urma traficului substanțele nocive rămân blocați în straturile de aer în apropierea suprafeței, mai ales dacă vremea este liniștită, rece și uscată”, a explicat Tanczos Barna.

Când se va pune taxa pe centralele existente deja în casele românilor

Ministrul Mediului, Tanczos Barna a dat-o la întos şi a declarat că nu va exista o taxă pe centralele existente, până când Comisia Europeană nu va impune. Mai mult, acesta a spus că statele membre se opun acestei taxe. 

Întrebat despre renunţarea la centralele de apartament, ministrul Mediului a spus: ”Nu mă refer la cele existente în prezent. O taxă pe cele existente nu există şi nu va exista până când Comisia Europeană nu va impune o taxă, nu doar pe centrale, ci pe încălzirea rezidenţială.

Pe încălzire va exista o taxă şi la centrală, şi la soba de lemn şi de cărbune

Tanczos Barna: Discuţia se poartă în sensul că încălzirea rezidenţială contribuie semnificativ la emisiile de CO2 din Europa, iar comisarul european Frans Timmermans propune o diminuare a impactului acestui domeniu, prin impunerea unor taxe la cetăţeni. Numai că majoritatea statelor membre UE din centrul şi estul Europei, mai ales fostele state comuniste se opun acestei taxe.

”Nu poţi renunţa de pe azi pe mâine, la 3 milioane de sobe şi centrale pe lemn, normal că nu putem accepta. Propunerea mea este ca în oraşe, în blocurile noi, apartamentele să nu aibă centrale individuale şi de bloc”, a spus el, precizând că emisiile generate de centralele la comun sunt mai mici.

Tanczos Barna: ”Putem include asemenea prevederi, pentru că încălzirea climatică este un fenomen recunoscut şi împotriva căruia se luptă şi la nivel naţional, european şi mondial. Iar tranziţia va fi treptată, şi va dura zeci de ani”, a mai declarat Mediului Talk News de la Profit TV.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.
Publicat in categoriile: Social
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: