Anchetatorii au dat spre expertiză unor specialişti evaluatori şi muzeografi tablourile ridicate la percheziţiile din dosarul lui Darius Vâlcov. Printre acestea se numără opere de artă semnate Pablo Picasso, Andy Warhol, Rudolf Sweitzer-Cumpăna și Aurel Băeşu
Anchetatorii au descoperit în galeria lui Darius Vâlcov care cuprindea aproximativ o sută de lucrări și operele lui Andie Warhol - Zână, Tuș pe hârtie și Victor și cele ale lui Pablo Picasso - Lupta Centaurilor, Pictor în atelier și Regele. Warhol (1928-1987) este unul dintre cei mai apreciați și scumpi pictori americani, lucrările sale fiind cumpărate de fostul ministru al Finațelor de la casa de licitații Christie's, cea mai exclusivistă din lume. Lucrările în creion ale lui Picasso (1881-1973) au fost cumpărate de la casa de licitații Sotheby's.
Tablourile ridicate la percheziţiile din dosarul lui Darius Vâlcov au fost date, vineri, unor specialişti evaluatori şi muzeografi, pentru a fi expertizate, a declarat procurorul şef adjunct al DNA, Călin Nistor, precizând că operele de artă au fost cumpărate din străinătate, prin case de licitaţii.
Vâlcov, audiat și astăzi
Fostul ministru al Finanţelor Darius Vâlcov, arestat la domiciliu în dosarul în care este cercetat pentru corupţie, a fost audiat la DNA, vineri, după ce la percheziţii au fost găsite aproximativ o sută de tablouri, unele dintre acestea semnate de Picasso, Baba şi Grigorescu.
Potrivit unor surse din rândul anchetatorilor, procurorii DNA au făcut joi percheziţii în Bucureşti şi judeţul Olt, la firme şi la persoane de încredere ale fostului ministru al Finanţelor.
Anchetatorii au găsit la percheziţii aproximativ o sută de tablouri, printre care şi opere ale lui Picasso, Corneliu Baba şi Nicolae Grigorescu, care ar fi fost achiziţionate de la case de licitaţii. În urma cercetărilor, au fost identificate două case de licitaţii din Bucureşti, de unde ar fi fost achiziţionate tablourile, cele mai multe fiind cumpărate de Lucian Petruţ Şuşală pentru Darius Vâlcov.
Ministrul dorea să deschidă o galerie
Sursele citate au precizat că Darius Vâlcov intenţiona să deschidă o galerie de artă în Bucureşti, iar în acest scop luase un spaţiu şi începuse amenajarea, dar, din cauza cercetărilor, ar fi ascuns tablourile la patru persoane de încredere.
Anchetatorii ar fi găsit unele tablouri prin dulapuri sau pe sub paturi, din cauza faptului că Vâlcov şi oamenii săi de încredere s-ar fi grăbit să le ascundă, au mai arătat sursele citate.
Conform aceloraşi surse, din datele anchetei nu rezultă că Vâlcov era cunoscător de artă, dar a identificat în achiziţia operelor de artă o posibilitate de a ascunde provenienţa banilor obţinuţi prin traficarea influenţei şi fapte de corupţie.
Darius Vâlcov este, de joi seară, în arest la domiciliu, după ce judecătorul de drepturi şi libertăţi de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins cererea procurorilor DNA de arestare preventivă a fostului ministru al Finanţelor. Decizia a fost contestată de procurorii DNA şi urmează să se judece tot la instanţa supremă, care va stabili dacă Vâlcov va rămâne în arest la domiciliu, va fi cercetat sub control, judiciar sau va fi arestat preventiv.