Evenimentul Zilei > Social > Noi imagini de pe Marte. Robotul marțian a înregistrat zgomote înfiorătoare. VIDEO-FOTO
Noi imagini de pe Marte. Robotul marțian a înregistrat zgomote înfiorătoare. VIDEO-FOTO

Noi imagini de pe Marte. Robotul marțian a înregistrat zgomote înfiorătoare. VIDEO-FOTO

Administrația Națională a Spațiului din China (CNSA) a publicat câteva noi clipuri din misiunea Tianwen-1 pe Marte, care arată aterizarea roverului Zhurong și operațiunile sale la suprafață - unele dintre ele cu sunet.
China lansează noi imagini cu aterizarea rover-ului marțian, de pe platformă pentru a putea inspecta Planeta Roșie. Primul videoclip a surprins aterizarea roverului, de la deschiderea parașutei până la atingerea solului din câmpia Utopia Planitia din emisfera nordică a Marte pe 15 mai.

Filmul alb-negru a fost realizat de Zhurong la suprafața planetei Marte și a prezentat primele sunete care îţi dau fiori.

Pentru China este un moment istoric, iar planul de a deveni o super-putere spațială este la un pas

Din imagini putem remarca că misiunea decurge bine. Panourile solare s-au deschis, antena de comunicații cu sonda Tianwen-1 funcționează şi este gata de a începe plimbarea pe Marte.

Roverul chinez a amartizat în zona Utopia Planitia – un crater imens care are 3.300 km în diametru. Această regiune a fost vizitată de sonda de aterizare a NASA Viking 2, în 1976. Este un loc mai simplu de aterizare decât cel ales de NASA care a pus în februarie roverul său în zona pietroasă Jezero Crater.

Zhurong, rover-ul misiunii Tianwen-1, a coborât de pe platforma de aterizare pe suprafața lui Marte, în regiunea Utopia Planitia

În imaginile video, care au  fost filmate cu utilizarea unei camere wireless,  a permis CNSA să capteze imagini unice ale robotului Zhurong care circulă încet pe Utopia Planitia.

Imaginile au fost transmise înapoi pe Pământ prin satelitul Tianwen-1 care orbitează Marte ca parte a misiunii.

Roverul chinezesc Marte se lansează de pe platforma de aterizare, alăturându-se roboților americani care patrulează Planeta Roșie

Eliberarea imaginilor agenției spațiale chineze a marcat 100 de ani de la fondarea Partidului Comunist Chinez, care se sărbătorește pe 1 iulie.

De la aterizare, Zhurong lucrează pe Planeta Roșie de 42 de zile marțiene, parcurgând în total cam 236 de metri.

China lansează noi VIDEO și SUNETE ale aterizării rover-ului marțian, de pe platformă și de patrulare pe Planeta Roșie

Oamenii de știință chinezi se așteaptă ca vehiculul de cercetare să continue să se miște și să colecteze date timp de cel puțin 90 de zile.

Deși este mult mai mic și mai ușor decât roverul NASA, Zhurong are instrumente științifice care vor face studii de mineralogie a rocilor, vor studia mediul înconjurător și vor face măsurători legate de vreme. Zhurong are și un laser pentru a analiza din ce sunt formate diversele roci (le poate vaporiza), dar și un radar care să investigheze gheața din subsol. Există și un instrument de măsurare a câmpului magnetic, informează spacenews.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.