Noi elemente în misteriosul și sinistrul „incident Diatlov”

Noi elemente în misteriosul și sinistrul „incident Diatlov”

În noaptea de 1 spre 2 februarie 1959, un grup de nouă turiști ruși conduși de Igor Diatlov au pierit în cele mai stranii circumstanțe

Rudele uneia dintre cele nouă victime ale enigmaticului incident de lângă muntele Holat Ciahil (Ural), au cerut recent exhumarea rămășițelor sale pentru a aduce în sfârșit noi elemente de răspuns în aceast caz misterios și întunecat.

Dacă rezultatele fac posibilă eliminarea anumitor teorii, misterul sinistrului „incident Diatlov” rămâne totuși întreg.

Incidentul a avut loc în Regiunea Sverdlovsk, lângă muntele Holat Ciahil (Холатчахль sau Холат-Сяхылn, cu sensul de „Muntele Mort” ( Wikipedia, presă, anchetatori ruși, specialiști montani, alte surse) în zona locuită de tribul Mansi în trecătoarea care va fi numită Diatlov în memoria acestui eveniment tragic.

Ne puteți urmări și pe Google News

Grupul, condus de Igor Diatlov, era format din opt bărbați și două femei, majoritatea studenți sau absolvenți ai Institutului Politehnic Ural (în prezent Universitatea Tehnică de Stat din Ural).

Lipsa martorilor oculari a dus la numeroase speculații. Anchetatorii sovietici au stabilit pur și simplu că „o forță naturală copleșitoare” a provocat moartea. Accesul în zonă al schiorilor și al altor aventurieri a fost interzis timp de trei ani după acest incident. Cronologia exactă a incidentului rămâne neclară din cauza lipsei supraviețuitorilor.

Cranii fracturate, un cadavru fără limbă, radiații

Anchetatorii au stabilit că excursioniștii și-au rupt cortul din interior, plecând desculți prin zăpadă la o temperatură de -30°C. Plecarea în grabă, pe întuneric, ar fi fost provocată de apariția unei lumini puternice după unele surse.

Deși cadavrele nu au prezentat nici un semn de luptă, două victime aveau cranii fracturate, două cu coaste rupte și un cadavru nu avea limbă.

Au fost lansate mai multe speculații privind cauza decesului: atacul unor prizonieri evadați, blestemul spiritelor tribului Mansi, cearta între membrii grupului, victime ale unui proiect militar guvernamental secret, incident OZN etc. (pe corpul lui Diatlov s-a gasit un nivel de radiatii de 85%)

Din dosarele de anchetă disponibile presei rezultă:

Șase dintre membrii grupului au murit de hipotermie și trei de răni fatale.

În afară de cei nouă călători, nu au existat indicii despre alte persoane din apropiere pe Holat Ciahil.

Cortul fusese deschis din interior.Victimele au murit la 6 până la 8 ore după ultima masă.

Urmele de la tabără au arătat că toți membrii grupului au părăsit campingul la propriu, pe jos.

La hainele unei singure victime s-au găsit niveluri ridicate de radiații.

Documentele nu conțineau informații despre starea organelor interne ale schiorilor.

Nu au fost supraviețuitori ai incidentului.

Misteriosul Semion Zolotariov

Acestea, pe scurt, au fost faptele. Desigur, peste tot în lume, au fost formulate nenumărate teorii: OZN-uri, agenți secreți americani, teste nucleare, atacuri ale triburilor mansi care trăiesc în regiune, ale animalelor sălbatice, ale lui Yeti ...

Deoarece raportul oficial nu a fost prezentat, iar elementele par aparent clasificate ca secrete de stat, curiozitatea și imaginația publicului au fost stârnite la maximum.

Ceea ce este surprinzător este faptul că victimele nu erau niște tineri inconștienți, care au decis să-și părăsească cortul în miez de noapte, fără pantofi sau haine calde, pentru a se distra pe zăpadă la câteva sute de metri distanță.

Aceste nouă persoane au fost instruite pentru astfel de escapade montane. Cel mai în vârstă membru, Semion Zolotariov, în vârstă de 37 de ani, a participat chiar la bătălia de la Stalingrad și era cavaler al ordinului Steaua Roșie și profesor de sport.

Cu toate acestea, el rămâne cel mai enigmatic membru al grupului: personalitatea și biografia sa au ridicat multe întrebări.

Zolotariov a supraviețuit războiului războiul fără a fi rănit. În urma victoriei, nu s-a întors acasă, ci s-a înscris la Institutul de sport din Minsk.

În multe ocazii, în scrierea autobiografiei sale, el a confundat evenimente semnificative din viața sa, chiar înșelându-se în ce privesc distincțiile sale militare, scrie Russia Beyond.

În plus, potrivit rudelor sale, Semion nu avea niciun tatuaj, în timp ce cadavrul care-i aparținea ar fi purtat simboluri misterioase pe mâinile sale, inclusiv ceva similar cu o sfeclă sau o inimă și o inscripție ciudată "DAERMMOUAZOUAÏA" .

Fața cadavrului său era într-o astfel de stare încât era de nerecunoscut, astfel că familia sa nu a putut să-l identifice cu certitudine.

Toată lumea va vorbi de această drumeție

Apoi au apărut teoriile conform cărora Zolotariov însuși se afla la originea morților din pasul Diatlov și că, în realitate, el fi supraviețuit și ar fi fugit în Israel cu documente false.

Se știe că, cu puțin timp înainte de plecarea grupului condus de Diatlov pe munte, el le-a spus însoțitorilor săi că „toată lumea va vorbi despre această drumeție”, fără a explica de ce.

Din cauza acestor neconcordanțe, apropiații lui Zolotariov au cerut recent realizarea unei expertize a ADN-ului, ajutați de ziarul Komsomolskaya Pravda, care a publicat recent un articol privind progresul anchetei.

Astfel, s-a constatat pentru prima dată că Semion nu a fost inclus în lista persoanelor înmormântate în Cimitirul Ivanovo din orașul Ekaterinburg.

Cu toate acestea, analiza craniului exhumat a dovedit că acesta era într-adevăr al persoanei reprezentate în fotografia de pe monumentul funerar al grupului expediției, fotografie recunoscută și de familie.

Apoi a fost efectuată o analiză a ADN-ului asupra resturilor exhumate, precum și asupra copiilor sorei lui Zolotariov, care sunt acum rudele sale cele mai apropiate.

Dar primele rezultate, referitoare la nepoata lui Semion, Tatiana, arată că nu există nicio relație de familie între ea și persoana care a fost înmormântată în cimitirul Ivanovo.

Acest lucru sugerează că cadavrul găsit în 1959 în munte nu ar fi acela al adevăratului Semion și că acesta s-ar fi volatilizat pur și simplu. Întrebarea este când? Ar fi murit în timpul războiului și cineva i-ar fi uzurpat identitatea după aceea? S-ar fi folosit de cadavrul unei terțe persoane înainte de a dispărea în natură?

Expertul criminalist, Edouard Toumanov, comentând rezultatele exhumării pentru Komsomolskaya Pravda, a declarat că moartea grupului s-ar putea datora doar unor lovituri făcute cu ajutorul unor obiecte dure și contondente.

Această opinie a fost și cea a lui Boris Vozrojdionny, expertul care a efectuat autopsia grupului în 1959, care a spus că doar o forță considerabilă ar fi putut să provoace astfel de daune.

Acești răni ar fi, de asemenea, caracteristice accidentelor rutiere, au spus specialiștii.

Dar, după cum a declarat pentru Moskovski Komsomoleț și specialistul montan Valentin Topolev, care a urmat itinerariul lui Diatlov, nu există „niciun loc în care să fie posibil să suferi astfel de traume”.

„Nu este vorba despre munți abrupți și este greu să cazi într-o râpă. Și vorbind despre mașini este irelevant, de unde ar putea să vină? Astfel de răni sunt imposibil de provocat acolo, chiar dacă ar fi încercat aceasta", a insistat Topolev.

Misterul din jurul tragediei din 1959 pare departe de a fi elucidat și vor fi necesare investigații suplimentare pentru a clarifica această poveste sumbră.