Arheologii din Alba Iulia au făcut astăzi o descoperire unică la Daciei Romane, după ce-au descifrat inscripţia de pe un altar descoperit săptămâna aceasta în timpul săpăturilor din Cetatea Alba Carolina. Inscripţia arată că altarul era dedicate zeiţei Nemesis şi a confirmat existenţa unui templu roman în Castrul Roman Apulum, unde era cantonată Legiunea a XIII-a Gemina.
Arheologii au mai descoperit şi un basorelief din marmură, care înfăţişa un gladiator ridicat la grad de comandant. Basorelieful este într-o stare de conservare extraordinară, pe el păstrându-se încă urme de pictură. "Se confirmă existenţa unui templu dedicat zeiţei Nemesis, undeva în spatele Porţii a IV-a a Cetăţii de tip Vauban. Ultima descoperire, cea de astăzi, e un basorelief din marmură de aproximativ 50x30 cm, ce reprezintă un luptător costumat cu lorica musculata. Este elementul care, împreună cu mantia de pe umeri, ne-ar atesta reprezentarea unui comandant de unitate din legiune, un posibil centurion. După inscripţie, acest personaj e un instructor de gladiatori sau un personaj care a putut fi promovat în legiune, după ce a fost eliberat din statutul de gladiator şi care a fost adus ca instructor pentru trupele din Castrul Roman. Din cunoştinţele noastre, nu mai avem un asemenea caz pentru Dacia Romană ", explică diirectorul adjunct al muzeului albaiulian, Constantin Inel, descoperirea făcută astăzi. Conservare in situ
Arheologii sunt convinşi că au de-a face cu un templu al zeiţei Nemesis, primul templu descoperit până acum într-un castru roman, pe teritoriul Daciei Romane. Există analogii cu templul din castrul de legiune de la Vindobona, în apropiere de Viena. "Avem repetiţie în lumea romană, pentru Dacia însă nu este un alt templu descoperit", a mai precizat Constantin Inel. El a reconfirmat intenţia muzeului de a propune conservarea in situ a templului şi de a-l pune în valoare pentru vizitare turistică. Această descoperire şi cea a drumului roman "Via Principalis" din urmă cu circa o săptămână sunt considerate cele mai importante descoperiri făcute până acum în cadrul cercetărilor prilejuite de acest proiect.