Noi amenzi pentru șoferi. Modificările din Codul Rutier intră în vigoare începând cu 2 martie 2023

Noi amenzi pentru șoferi. Modificările din Codul Rutier intră în vigoare începând cu 2 martie 2023 Permis de conducere. Sursa foto: Arhiva EVZ

Începând cu luna martie 2023, șoferii pot fi amendați direct la ghișeul de înmatriculări. Noul proiect de lege le permite polițiștilor din cadrul serviciilor publice comunitare regim permise de conducere și înmatriculare a vehiculelor să acorde amenzi proprietarilor de mașini dacă aceștia nu respectă anumite reguli din Codul Rutier.

OG 11/2023, la Codul Rutier, se va aplica începând cu data de 2 martie 2023. Schimbările stabilite prin aceasta le permit polițiștilor de la ghișeele de Înmatriculări și Permise să dea amenzi proprietarilor de mașini care nu și-au preschimbat talonul auto în termenul legal. De asemenea, ei pot sancționa șoferii pentru deținerea simultană a două permise de conducere naționale, dintre care unul emis în străinătate.

Ofițerii și agenții de poliție din cadrul serviciilor publice comunitare regim permise de conducere și înmatriculare a vehiculelor pot da amenzi pentru:

  • neîndeplinirea obligaţiei de a solicita autorităţii competente, în termenul prevăzut de lege, eliberarea unui nou permis de conducere sau certificat de înmatriculare ori de înregistrare, în cazul în care acestea au fost declarate furate, pierdute, deteriorate sau nu mai corespund din punctul de vedere al formei şi conţinutului celor în vigoare;
  • neîndeplinirea obligaţiilor de preschimbare a certificatului de înmatriculare sau de înregistrare a autovehiculului şi tractorului agricol sau forestier ori remorcii în cazurile prevăzute de lege;
  • neefectuarea radierii vehiculelor din evidență, în cazurile şi termenele prevăzute de lege;
  • deţinerea simultană a două permise de conducere naţionale, dintre care unul eliberat de o autoritate competentă străină.

Amenzile prevăzute în Codul Rutier care pot fi date de agenții de la ghișeele de Înmatriculări și Permise sunt cuprinse între 580 și 2.900 de lei.

Ne puteți urmări și pe Google News

Noi modificări în Codul Rutier

Noua ordonanță prevede mai multe schimbări. Printre acestea se numără și eliberarea unei dovezi cu valabilitate de o lună, care înlocuiește certificatul de înmatriculare până la emiterea acestuia.

„La cererea proprietarului sau deținătorului mandatat al vehiculului, autoritatea competentă eliberează, pentru situațiile în care se emite un certificat de înmatriculare, o dovadă înlocuitoare a acestuia care atestă înmatricularea vehiculului, valabilă până la emiterea certificatului de înmatriculare, dar nu mai mult de 30 de zile”, arată Codul Rutier.

Șoferii pot solicita o dovadă (cu valabilitate de maxim 30 de zile) până la eliberarea permisului de conducere, în cazul pierderii, furtului, deteriorării actului sau schimbării numelui titularului acestuia. Potrivit OG 11/2023, polițiștii din cadrul Direcției Generale Permise de Conducere și Înmatriculări vor putea elibera și permise de conducere internaționale.

Modificările din Codul Rutier care vor intra în vigoare începând cu 2 martie 2023 prevăd, prin cele menționate mai sus, și extinderea obligativității înregistrării audio-video a probei practice a examenului pentru obținerea permisului de conducere pentru categoriile AM, A1, A2 și A, mai puțin proba poligonului.