Evenimentul Zilei > Vremea > Noi alerte de la meteorologi. Jumătate din țară se află sub Cod portocaliu și galben
Noi alerte de la meteorologi. Jumătate din țară se află sub Cod portocaliu și galben

Noi alerte de la meteorologi. Jumătate din țară se află sub Cod portocaliu și galben

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis marți dimineață mai multe avertizări meteo de tip cod portocaliu și galben. Potrivit specialiștilor jumătate de țară va fi afectată de caniculă, în timp ce în rest vor fi ploi abundente.

Codul galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată este valabil în intervalul 17 august, ora 10:00 – 18 august, ora 10:00.

Astfel, valul de căldură va persista în sudul, centrul și estul țării, disconfortul termic va fi în continuare accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.

Va fi caniculă în Oltenia, Muntenia, local în Moldova, sudul Transilvaniei și extremitatea vestică a Dobrogei. Temperaturile maxime vor fi cuprinse frecvent între 33 și 37 de grade.

Tot astăzi este în vigoare și un cod portocaliu de caniculă. În județele Dolj, Olt, Teleorman și Giurgiu temperaturile maxime se vor situa între 38 şi 40 de grade. Disconfortul termic se va menține deosebit de accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.

Coduri portocaliu și galben de instabilitate atmosferică

Codul galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată este valabil în intervalul 17 august, ora 10:00 – 18 august, ora 10:00.

În intervalul menționat vor fi perioade în care instabilitatea atmosferică va fi accentuată și se va manifesta prin intensificări ale vântului cu viteze de 50…60 km/h, pe alocuri vijelii, frecvente descărcări electrice, averse torențiale și grindină.

Aceste fenomene se vor semnala pe parcursul zilei de marți (17 august) în regiunile vestice și nord-vestice, unde vor fi mai ales intensificări ale vântului, iar în seara și noaptea de marți spre miercuri (17/18 august) îndeosebi în Transilvania, cea mai mare parte a Moldovei și local în Oltenia.

În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși 25 -40 l/mp.

De asemenea a fost emis un cod portocaliu de instabilitate atmosferică accentuată valabil în intervalul 17 august, ora 14:00 – 18 august, ora 05:00.

În intervalul menționat, în Transilvania, Maramureș, jumătatea de nord a  Moldovei și la munte, vor fi perioade cu vijelii puternice, cu rafale de peste 70…90 km/h, averse torențiale, frecvente descărcări electrice și grindină. Cantitățile de apă vor depăși 30-40 l/mp și izolat 50-60 l/mp“ – au mai adăugat meteorologii.

Nu în ultimul rând, Administrația Națională de Meteorologie a emis un cod galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată, valabil în intervalul 18 august, ora 10:00 – 19 august, ora 10:00.
În intervalul menționat, în Muntenia, Dobrogea, local în Moldova, Oltenia, Transilvania și la munte vor fi perioade în care instabilitatea atmosferică va fi accentuată și se va manifesta prin frecvente descărcări electrice, averse torențiale și pe alocuri vijelii și grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși 25-40 l/mp și izolat 50-60 l/mp.

Publicat in categoriile: Vremea
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: