Nimic nou în România! Testarea elevilor pentru diagnosticarea Covid-19, blocată și de birocație

Nimic nou în România! Testarea elevilor pentru diagnosticarea Covid-19, blocată și de birocație

În timp ce rata de infectare cu noul coronavirus a trecut de 2 la mia de locuitori în București, în școlile din Capitală predomină birocrația, confuzia și incertitudinea cu privire testarea elevilor pentru diagnosticarea Covid-19.

Și asta se întâmplă în contextul în care odată cu începerea școlilor se așteaptă să crească și mai mult numărul îmbolnăvirilor cauzate de Sars-Cov-2. Spre exemplu, numai în prima săptămână de școală au fost înregistrate 1.091 de cazuri de Covid-19 în rândul preșcolarilor și elevilor.

Totodată, stasticile oficiale arată că 17.658 de copii din România învață online din cauza infectărilor cu noul coronavirus. În acest context, testarea elevilor pentru diagnosticarea Covid-19 apare ca o soluție-cheie.

Totuși, directorii școlilor și ai liceelor susțin că nu există o procedură clară care să permită testarea în interiorul unității de învățământ a copiilor despre care există indicii că ar avea Covid-19. Ce-i drept, există un ordin comun redactat de Ministerul Educației și Ministerul Sănătății, dar în realitate este destul de complicat ca un elev să fie testat în școală.

Ne puteți urmări și pe Google News

Elevii sunt izolați într-o sală până vin părinții

Asta arată jurnaliștii de la impact.ro, care au realizat un reportaj despre situația existentă în prezent în școli. „În momentul în care un elev este suspect de Covid-19 și are simptome specifice este dus într-o sală în care nu mai sunt alți elevi, până când părinții copilului sunt informați și acesta este luat de la școală.

Însă, spun directorii, deși există posibilitatea ca elevii să fie testați pe loc, procedura este una dificil de pus în practică. Motivul este simplu: nu există un formular standard prin care părinții să-și dea acceptul pentru testarea minorilor″, arată sursa citată.

„Activitatea cabinetelor medicale ar trebui să fie anexă la contractul educațional, așteptăm și noi niște lămuriri, formulările de acolo sunt destul de generale și presupun că în perioada imediat următoare, în ședințele cu directorii se va lămuri lucrul acesta.

Luni dimineață avem o ședință, o să pun și eu niște întrebări ca să știm exact despre ce este vorba. Nu am primit nimic despre testare, doar regulile obișnuite. Noi avem o sală de izolare în cazul în care un copil este suspect de COVID. Părinții vor fi anunțați imediat, se ia contactul cu cei de la DSP.

La Școala 131 nu au ajuns testele

Nu am primit încă teste, noi am avut la un moment dat, dar au fost retrase. Ar trebui să existe posibilitatea testării în școală, evident, cu acordul părinților”, a explicat, pentru Impact.ro, Dorin Zăpadă, directorul Școlii 131 din București.

Autoritățile știu că în multe școli nu există asistenți sau medici, așa că au anunțat că echipe mobile de la DSP vor merge și vor testa elevii. Era pefect dacă ar fi fost atât de simplu, dar procedura este foarte complicată.

Pentru a vă face o idee cât mai clară, trebuie stiut că fiecare unitate de învățământ trebuie să își facă un formular propriu pe care părinții trebuie să îl semneze și abia după aceea copilul poate fi testat.

„Procedura durează, este complicată și durează mult. Sunt foarte multe neclarități în aceste proceduri, noi nu avem linii clare, avem nevoie de documente care să fie norme”, a mai spus directorul. „Surse din Ministerul Educației au explicat, pentru Impact.ro, că în momentul de față nu se vorbește despre un formular standard în ceea ce privește acordul părinților pentru testarea minorilor.

Fără acordul părinților nu se face testarea

Nimic, spun cei din minister, nu poate fi făcut fără acordul părinților. Nu există sancțiuni în cazul în care un părinte refuză ca propriul copil să fie testat″, arată sursa citată.

Amintim că șeful campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiță, a declarat că elevii care au peste 12 ani vor putea fi vaccinați în școli doar dacă părinții sunt de acord. Mai departe, vaccinarea pentru învățământul preuniversitar se va face după ce fiecare școală o să stabilească unde pot fi elevii imunizați.

Vaccinarea se va face fie în cabinetele medicale din școli, fie prin intermediul echipelor mobile, fie la centrele din apropierea unităților de învățământ. „Minorii vor fi însoțiți la vaccinare de către aparținătorii legali, iar vaccinarea acestora se realizează numai în baza consimțământului informat al adulților. Formularul de exprimare a consimțământului pentru minori și chestionarul pentru triaj pot fi descărcate de pe platforma RoVaccinare”, au dezvăluit oficialii care se ocupă de campania naționale de vaccinare împotriva Covid-19