Traian Băsescu: "Nimeni nu vrea schimbarea. Cer retragerea Legii Sănătăţii"

Preşedintele a cerut retragerea proiectului noii legi a Sănătăţii, aflat în dezbatere, în urma semnalelor negative primite din partea medicilor şi a societăţii civile. Guvernul s-a conformat.

În discursul pe care l-a ţinut ieri, preşedintele României a contestat "poveştile" legate de schimbările pe care le-ar aduce noua lege, a atras atenţia că Sănătatea este o "gaură neagră" la bugetul statului, care ar putea fi remediată doar printr-o infuzie de capital privat, a enumerat vechile lipsuri, pentru ca, mai apoi, să-şi încheie brusc declaraţiile cerând premierului retragerea proiectului noii legi, aflat în dezbatere publică.

La scurt timp, ministrul Sănătăţii anunţa retragerea legii, la cererea premierului Emil Boc. "Nimeni din sistem nu vrea schimbarea acestuia, probabil doar medicii mai tineri. Medicii de familie nu vor schimbarea, sistemul de urgenţă nu vrea schimbarea şi, prin toate semnalele publice, trag concluzia că o mare parte din public nu vrea schimbarea. Aşa că cer Guvernului retragerea proiectului de lege de pe site-ul Ministerului Sănătăţii".

Sănătatea şi pensiile, "găurile negre" ale bugetului

Preşedintele a atras atenţia că sumele cheltuite cu Sănătatea au crescut îngrijorător de mult în ultimii şase ani. Sistemul de sănătate, alături de cel de pensii, produc astfel cel mai mare deficit la buget.

Dacă în cazul pensiilor nu mai există surse de finanţare, golul din Sănătate ar putea fi umplut doar prin intrarea privaţior în sistem, dar şi prin transformarea spitalelor în societăţi comerciale, care ar permite accesarea creditelor bancare, este convingerea Preşedintelui.

"În 2005, cheltuielile cu Sănătatea au fost de 10,9 miliarde de lei. În 2011, cheltuielile au fost de 24,3 miliarde. Deşi nu poţi compara valoarea leului din 2005 cu cea din 2011, creşterea cheltuielilor a fost totuşi de 233%. Se prefigurează un deficit major", a precizat Traian Băsescu.

În acelaşi timp, calitatea serviciilor nu s-a îmbunătăţit. "Pacienţii sunt nemulţumiţi de calitatea serviciilor, medicii sunt nemulţumiţi de condiţiile de lucru şi de venituri, administraţia este nemulţumită că an de an trebuie să aloce bani de la buget ca să stingă datoriile", a exemplificat şeful statului.

Deşi noua lege nu ar stabili o echitate în ceea ce priveşte accesul populaţiei la serviciile medicale, pentru că nu toată lumea va putea să încheie asigurări suplimentare, "cel puţin ar exista un pachet minim garantat de servicii".

"Se înfruptă privaţii din banii publici"

Departe de a sifona banii publici, operatorii privaţi ar aduce un capital masiv în sistem, iar controlul cheltuielilor ar fi mai strict, este una din ideile expimate de Traian Băsescu.

"Am auzit poveşti că băieţii deştepţi se vor înfrupta din banii Sănătăţii. Acum se întâmplă însă acest lucru. Am auzit că aceiaşi bani care există acum vor fi gestionaţi de firme private. Nu este adevărat, proiectul vizează lărgirea bazei de impozitare, pentru a aduce resurse la buget", a ţinut să precizeze preşedintele.

"Societatea civilă a învins"

Nici polemicile legate de "desfiinţarea" SMURD nu au fost trecute cu vederea. "Înţeleg că la Urgenţe nu mai e nimic de făcut, dar situaţia este dramatică în mediul rural. Deşi proiectul este public, continuă manipularea", a reproşat Băsescu.

Decizia de retragere a legii a fost aplaudată de Opoziţie. "Preşedintele a conchis că vinovaţi sunt poporul, medicii şi oricine altcineva, numai cei care au avut acestă idee cu legea Sănătăţii nu", a declarat Nicolae Bănicioiu, deputat PSD.

Eugen Nicolăescu (PNL), fost ministru al Sănătăţii consideră că societatea civilă a învins. "Retragerea proiectului de lege înseamnă presiunea pe care oamenii au reuşit să o facă asupra preşedintelui, cel mai mare susţinător al acestei aberaţii . De acum, s-a dechis un drum normal de dezbateri, de con fruntare de idei pentru ameliorarea sistemului sanitar", spune Nicolăescu. "Am tot auzit că băieţii deştepţi se vor înfrupta din bani. De fapt, acum se înfruptă. Scrieţi zilnic despre furturile la achiziţiile de aparatură, despre preţurile exagerate la medicamente .“ TRAIAN BĂSESCU, preşedintele României

SCANDAL

Săptămână "neagră" pentru Sănătate

Acum patru zile, Traian Băsescu îl ataca în direct pe Raed Arafat, pe motiv că dă naştere unei false isterii privind desfiinţarea SMURD-ului. A fost momentul declanşării scandalului privind legea Sănătăţii. Invitat de preşedinte să plece de la minister dacă nu e de acord cu noua lege, Raed Arafat îşi dă demisia a doua zi. În scurt timp, Tudor Ciuhodaru este numit consilier onorific al ministrului. În ziua următoare, medicul Andrei Georgescu este numit subsecretar în locul lui Arafat. Totodată, este înfiinţată o a treia funcţie de secretar de stat, în care este numit Vasile Cepoi.

În ţară au loc mitinguri de susţinere a lui Raed Arafat, iar pe Facebook este declanşată o campanie de salvare a SMURD-ului. În urma semnalelor negative, preşedintele cere retragerea legii. Citiţi şi:

  • Traian Băsescu: "SMURD-ul nu a fost creat de un om. Sistemul a fost creat cu banii românilor"