Evenimentul Zilei > Social > Nimeni nu mai este în siguranță. Explozie de cazuri peste noapte. Harta terorii. FOTO
Nimeni nu mai este în siguranță. Explozie de cazuri peste noapte. Harta terorii. FOTO

Nimeni nu mai este în siguranță. Explozie de cazuri peste noapte. Harta terorii. FOTO

Cele mai grave focare Covid din lume se dezlănțuie, în timp ce experții avertizează că nimeni nu va fi în siguranță până când virusul nu va fi atenuat la nivel mondial.

COVID-19 este încă în plină desfășurare la nivel mondial, iar experții din Marea Britanie anunță că nimeni nu va fi în siguranță până când virusul nu va fi redus la nivel global.

Anunţul vine înainte de mult așteptata „Zi a Libertății” din Marea Britanie, care va fi pe 21 iunie, pe măsură ce temerile cresc asupra noilor variante și a numărului de vaccinări. Iar cazurile în Marea Britanie au început să se strecoare din nou după ce au scăzut la minimele de 1.613 în luna mai, de la maximele de 67.842 din ianuarie.

Au fost detectate aproximativ 3,1 milioane de cazuri în ultimele șapte zile la nivel mondial

Restricții ar putea fi impuse şi după de 21 iunie, dacă guvernul consideră că lupta cu noul coronavirus e în toi. În acest sens, profesorul Martin McKee, de la London School of Hygiene and Tropical Medicine spune: „Nu vom fi în siguranță până când toată planeta nu va fi în siguranță. Trebuie făcut mai mult pentru a se asigura că fiecare țară primește suficiente vaccinuri

Covidul nu încetează să provoace tot mai multe variante, care ar putea submina generația actuală de vaccinuri. Răspândirea rapidă este combinată cu o lipsă acută de vaccinuri, iar  focarele puternice și mutațiile virusului îşi vor face de cap. Ca dovadă că au fost detectate aproximativ 3,1 milioane de cazuri în ultimele șapte zile la nivel mondial.

Deși o mare parte dintre oameni s-au vaccinat, noile focare cresc și cifrele pentru țări precum Brazilia și India rămân mari

India a înregistrat 974.404 de cazuri noi în ultima săptămână, în timp ce Brazilia numărul de cazuri a ajuns la 449.297. Argentina și Columbia au înregistrat, de asemenea, 212.975 și 175.479 de cazuri în ultima săptămână, iar virusul continuă să se răspândească în SUA cu un număr de cazuri de 102.975.

Marea Britanie a ocupat locul 17 în clasamentul mondial – iar numărul cazurilor în ultima săptămână au crescut de la 20.765 la 29.029, o creștere de aproximativ 40% – cea mai mare din primele 20 de națiuni.

Alte creșteri îngrijorătoare au fost observate în țări precum Filipine, cu 22% mai mult, Africa de Sud, care a înregistrat o creștere de 20%, și Thailanda, care a înregistrat o creștere de 23%.

Din cele 15 țări cu cel mai mare număr săptămânal de cifre Covid, nouă dintre acestea se află pe lista roșie a Regatului Unit. Anterior, People’s Vaccine Alliance (PVA) – o coaliție globală fotmată din  50 de organizații – a declarat pentru The Sun despre pericolul critic pe care îl prezintă noile tulpini dacă nu se acordă mai mult sprijin pentru a ajuta la vaccinarea oamenilor din întreaga lume.

Conform estimărilor actuale, nu vor atinge nivelurile necesare de vaccinare pentru a pune capăt pandemiei până în 2024

Experții spun că pericolul cel mai mare este că noile mutații ar putea evita anticorpii dați de vaccinurile actuale. „Acest eșec ne pune pe toți în pericol”, a declarat Anna Marriott, manager de politici de sănătate la Oxfam.

Marriott a mai spus: „Nimeni nu este în siguranță până când toată planeta nu este în siguranță și cea mai bună șansă de a ne menține în siguranță este să ne asigurăm că un vaccin Covid-19 este disponibil pentru toți. Eșecul de a aborda inegalitatea globală a vaccinurilor crește riscul unor mutații suplimentare și pune în pericol toată siguranța noastră”.

Așa-numita variantă Nepal atârnă ca o secure deasupra capului

Noile mutații ale coronavirusului pot face mai dificilă recunoașterea sistemului imunitar al organismului, care a fost pregătit să caute tulpina „originală”, fie prin vaccinare, fie prin infecția Covid. Anticorpii – proteine ​​produse de sistemul imunitar pentru combaterea virusului – pot fi mai slabi împotriva noilor tulpini.

Amenințarea cu noile tulpini de coronavirus înseamnă, de asemenea, măști și distanțarea socială, care ar putea fi necesare pentru anii următori, în ciuda lansării vaccinului.

Există temeri că o nouă variantă va pune stăpânire pe omenire

Oficialii din Marea Britanie se tem că 21 iunie va fi prea curând pentru a demonstra „definitiv” că vaccinul a rezolvat problema răspândirii coronaviruslui. Profesorul Neil Ferguson a avertizat că varianta indiană ar putea fi cu 100% mai transmisibilă decât alte tulpini. Rata crucială R este foarte mare, ceea ce înseamnă că virusul este din nou în creștere, scrie thesun.