Nimblex, un Linux romanesc

Sistemul de operare ofera gratuit editare de text si imagine, Messenger, softuri multimedia si de comunicare.

De Linux ai mai auzit, dar putini stiu ca sistemul de operare exista in lume in tot felul de distributii, fiecare cu atuurile sale. Nimblex are principalul avantaj ca este dezvoltat de un roman si deci beneficiaza de o interfata in limba romana. Este un sistem de operare usor, care poate incapea pe un CD, pe un player MP3 sau pe memory stick.

Este bazat pe distributia Slackware si ofera calculatorului toate driverele si aplicatiile necesare unui utilizator obisnuit. Practic, chiar si pe un calculator protejat cu parola poti instala Nimblex si-l poti folosi scriind texte, ascultand muzica si vizionand filme, stand pe Messenger etc.

Sub 200 MB. Desi este mic de dimensiuni, are o interfata grafica prietenoasa, iar un alt avantaj major este ca poate rula chiar si pe computere cu o configuratie veche.

"Incerc sa mentin si urmatoarele versiuni Nimblex intr-un pachet sub 200 MB, pentru a incapea pe orice suport de stocare", a declarat Bogdan Radulescu (22 de ani), creatorul distributiei.

"Utilizatorul sistemului nu trebuie sa aiba notiuni de Linux. Eu chiar am facut experimente cu unii colegi de facultate (Inginerie in limbi straine - Politehnica Bucuresti) si le-am aratat cat de usor este de utilizat", a adaugat Radulescu.

Tanarul a lansat prima versiune in 2005, iar actuala - pe 25 decembrie 2006, "ca un cadou pentru comunitatea utilizatorilor". Sfatul lui Bogdan Radulescu este ca orice utilizator interesat de aplicatiile deschise sa incerce Nimblex si apoi sa decida ce va folosi.

Programe promovate de guverne asiatice Deschiderea in gandire vine de acolo de unde te astepti mai putin. Guvernul de la Islamabad a anuntat saptamana trecuta inceperea unei serii de stagii de instruire a 500 de profesionisti in domeniul aplicatiilor open-source. Pentru a reduce piratarea softurilor, Ministerul Informatiilor din Pakistan a decis sa investeasca fonduri in acest tip de instruiri.

Pe de alta parte, desi a incheiat intelegeri cu Microsoft, guvernul indonezian continua sa promoveze utilizarea aplicatiilor open-source in tara. In acest fel, se spera obtinerea unei productivitati mai mari, cu mari reduceri de costuri. Guvernul indonezian crede ca folosirea exclusiva a aplicatiilor costisitoare este paguboasa si limiteaza libertatea de creatie.