Evenimentul Zilei > International > Nigel Farage, artizanul Brexitului, părăsește politica
Nigel Farage, artizanul Brexitului, părăsește politica

Nigel Farage, artizanul Brexitului, părăsește politica

Pentru Farage, în vârstă de 56 de ani, divorțat și tată a doi copii, victoria partidului Brexit la alegerile europene din 2019 este cauza în care Boris Johnson a înlocuit-o pe Theresa May în funcția de prim-ministru și că acesta, la rândul său, a fost impulsul definitiv pentru Brexit. Totuşi, el a fost și critic: "Rezultatul final a izolat Irlanda de Nord de restul Regatului Unit și i-a tratat pe pescarii noștri într-un mod îngrozitor, dar suntem afară din UE și nu mai există cale de întoarcere", a subliniat el.

Pentru ca divorțul dintre Uniunea Europeană și Regatul Unit să se finalizeze în sfârșit pe 31 decembrie anul trecut, a trebuit să se producă multe schimbări în peisajul politic britanic. Una dintre eminenţele cenuşii din spatele acestei schimbări enorme a geopoliticii europene a fost tocmai Nigel Farage, liderul partidului Brexit. El a fost unul dintre cei care l-au presat pe fostul prim-ministru David Cameron să organizeze referendumul în care majoritatea britanicilor au votat în favoarea părăsirii blocul comunitar. Odată ce obiectivul său principal a fost atins, a decis să se dea deoparte și să se retragă definitiv din politică. „Nu există nicio întoarcere, Brexitul este înfăptuit”, a afirmat el în podcastul politic al cotidianului „The Telegraph”.

Farage a format Partidul Brexit

Farage, care era europarlamentar al Partidului Independenței din Marea Britanie, a demisionat după consultarea populară și s-a întors doi ani mai târziu pentru a forma Partidul Brexit, al cărui nume a fost ulterior schimbat în Reforma UK, căruia îi va fi acum președinte de onoare. Înainte a făcut parte din Partidul Conservator. De data aceasta, el a asigurat că decizia sa este definitivă. „Știu că m-am întors o dată sau de două ori când oamenii au crezut că am plecat, dar până aici a fost drumul. S-a terminat”, a afirmat el. Într-o declarație video postată pe Twitter la sfârşitul săptămânii trecute, Farage a spus că Brexitul a fost „opera vieţii sale” și că a lucrat la ea „cea mai mare parte a acesteia timp de trei decenii”, dar acum a sosit momentul să plece. Totuşi, el a clarificat că, datorită influenței enorme pe care o are asupra rețelelor sociale și a mass-media, va continua să „influențeze dezbaterea publică”, în special împotriva influenței Chinei în Marea Britanie și împotriva așa-numitei „agende de trezire, literalmente, împotriva îndoctrinării copiilor noștri din școala primară până la universitate cu o interpretare complet diferită a istoriei”.

Pentru Farage, în vârstă de 56 de ani, divorțat și tată a doi copii, victoria partidului Brexit la alegerile europene din 2019 este cauza în care Boris Johnson a înlocuit-o pe Theresa May în funcția de prim-ministru și că acesta, la rândul său, a fost impulsul definitiv pentru Brexit. Totuşi, el a fost și critic: „Rezultatul final a izolat Irlanda de Nord de restul Regatului Unit și i-a tratat pe pescarii noștri într-un mod îngrozitor, dar suntem afară din UE și nu mai există cale de întoarcere”, a subliniat el.

Traducere: Rador

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.