Nicușor Dan a anunțat că Primăria Generală a demarat acțiunea de evaluare a clădirilor cu risc seismic din București. Autoritățile încep cu aproximativ 200 de imobile din Centrul Istoric.
Primarul Capitalei a anunţat că 8.000 de clădiri din Bucureşti vor fi evaluate preliminar, din punctul de vedere al riscului seismic. În funcţie de rezultate, unele vor fi expertizate şi consolidate.
Nicușor Dan începe evaluarea clădirilor vechi
Primarul general a anunțat că pentru început, vor fi evaluate aproximativ 200 de clădiri din zona istorică a municipiului. Nicușor Dan a precizat că este vorba despre un proiect-pilot care va continua și cu restul imobilelor din București.
Primarul general a explicat în ce va consta procedura de evaluare la care se face referire. Potrivit spuselor sale este ceva nou, reglementat printr-o hotărâre de guvern în 2023.
„Începe astăzi evaluarea preliminară din punctul de vedere al riscului seismic a imobilelor din Bucureşti. În lege ea se numeşte evaluare vizuală rapidă. Este un concept nou pe care l-a introdus legea în 2022 şi a fost detaliat de o hotărâre de Guvern în 2023, a declarat Nicușor Dan.
Cum vor fi evaluate clădirile
Nicușor Dan a explicat în ce constă evaluarea vizuală, demersul pe care l-a lansat. Primarul a precizat că vor fi selectate toate clădirile din București cu o anumită vechime și o anumită structură de înălțime. În funcție de observațiile din teren, vor fi alocați și banii destinați expertizelor, iar mai apoi pentru lucrările de consolidare.
„Asta înseamnă că vrem să luăm toate clădirile din Bucureşti care au o anumită înălţime şi o anumită vechime şi să facem foarte repede o evaluare preliminară astfel încât să ştim unde să ducem banii pentru expertiza şi consolidarea propriu-zise, ca să avem un plan de acţiune pe mai mulţi ani de acum încolo”, a afirmat Nicuşor Dan.
El a făcut aceste declarații pe Bulevardul I.C. Brătianu din Capitală. În acest context, Nicușor Dan a precizat că este vorba despre aproximativ 8.000 de clădiri ce vor fi evaluate. Proiectul pilot va începe din Centrul Vechi, cu 2o0 de clădiri.
„Asta nu înseamnă că toate au risc seismic, asta înseamnă că trebuie, conform legii, să le evaluăm preliminar şi să vedem, în funcţie de asta, la care dintre ele vom face expertiza propriu-zisă. Azi începem pentru 200 de clădiri din zona istorică. Este un proiect-pilot. În funcţie de el, o să vedem care sunt dificultăţile pe care le găsim pe parcurs şi să continuăm pentru restul imobilelor din Bucureşti”, a completat primarul.
Nicușor Dan vorbește despre o evaluare preliminară
Primarul general a mai spus că această evaluare este preliminară și că odată ce vor fi evaluate, clădirile nu vor intra, automat, în procesul de consolidare. El a precizat că prin această procedură se stabilește doar ordinea priorităților în care vor fi realizate expertizele, iar mai apoi consolidările.
În prima fază vor fi selectate clădirile cele mai degradate, care prezintă riscuri foarte ridicate de prăbușire.
„Una este această evaluare preliminară, după care este expertizarea şi după aceea este consolidarea propriu-zisă. Gradele de risc seismic le dau expertiza. Noi prin evaluarea preliminară, vedem numai care este ordinea în care facem expertiza”, a mai spus primarul Capitalei.