El a vorbit despre schimbarea de garnitură de la Primăria Municipiului București, lansând o serie de acuzații la adresa actualului primar. Nicușor Dan spune că Gabriela Firea și-a preluat mandatul după 17 zile de la alegeri, în timp ce el va putea să-și preia mandatul la mai mult de o lună de la ziua scrutinului.

Primarul ales acuză că există două motive pentru care actuala administrație tergiversează preluarea mandatului, primul dintre acestea fiind nevoie de a acoperi urmele ilegalităților pe care le-au comis. Dar, promite Nicușor Dan, va exista un audit imediat după preluarea mandatului, așa că toate neregulile vor fi trimise în fața judecătorilor.

Bucureșteni, vi se pregătește o iarnă grea

Al doilea motiv pentru care Gabriela Firea nu se dă dusă din Primăria Capitalei, mai spune Nicușor Dan, este dorința actualei echipe de a le pregăti bucureștenilor o iarnă grea din punctul de vedere al căldurii și al apei calde. Primarul ales acuză că Termoenergetica nu a făcut stocurile necesare pentru a asigura căldura și apa caldă pentru aceastăă iarnă.

Termoenergetica este o companie a Primăriei, a municipalității, există o Adunare Generală, formată în majoritate din consilieri locali, care numește un Consiliu de Administrație, care numește un manager. Imediat ce se va instala noul Consiliu Local, noua majoritate va schimba conducerea Termoenergetica”, a promis Nicușor Dan.

„Termoenergetica a fost un eșec de la momentul înființării sale, un eșec financiar, pentru că are datorii de jumătate de miliard la Elcen, un eșec cu privire la refacerea rețelei de conducte și un eșec al primarului, care nu a reușit să atragă fonduri europene”, a mai spus primarul ales.

Își dă demisia din funcția care l-a făcut cunoscut

Nicușor Dan a anunțat că demisia sa din fruntea asociației „Salvați Bucureștiul”, ONG-ul care i-a adus notorietatea publică, dar care are nenumărate procese pe rol cu Primăria Municipiului București, va deveni de astăzi efectivă, iar foștii săi colegi își vor continua activitatea în absența lui.

„Astăzi, judecătorul va lua act retragerea mea din Asociația Salvați Bucureștiul, colegii mei vor continua fără mine. Există niște litigii între Asociația Salvați Bucureștiul și Primăria Capitalei, în majoritatea acestor litigii se cere declararare unor acte ca fiind ilegale. Judecătorul va judeca și va decide dacă acele acte sunt legale sau ilegale”, a spus Dan.

Decizia a fost anunțată încă din 8 octombrie, când Nicușor Dan declara: „Sunt membru fondator al Asociației Salvați Bucureștiul. Această asociație, de la începutul ei până în acest moment, are 400 de procese cu totul, multe dintre ele s-au finalizat. Din acest moment, așa, la ochi, estimez că Asociația are undeva la 50 de procese deschise, dintre care vreo 15 cu Primăria Capitalei.

O să ies din situația de incompatibilitate și n-o să mai fiu membru al Asociației Salvați Bucureștiul înainte de a fi numit primar general, deci n-o să fiu în situația în care o să fiu și primar, și membru al Asociației Salvați Bucureștiul”.