Fostul senator PSD și vicepreședinte la Curtea de Conturi a României, Niculae Bădălău nu a scăpat de starea de control judiciar în care a fost plasat de către judecători în momentul în care a fost eliberat din arest.
Tribunalul Giurgiu a decis, pe data de 22 iunie 2023, să revoce starea de control judiciar în cazul lui Niculae Bădălău, și a complicei acesteia Elena Matache.
În acest caz, procurorii de la Direcția Națională Anticorupție au făcut apel la încheierea penală a Tribunalului Giurgiu, care s-a judecat, în cursul zilei de azi, la Curtea de Apel București.
Decizia judecătorilor a fost una diametral opusă. Decizia este definitivă. O altă cerere va putea fi depusă de Bădălău abia peste 60 de zile.
”Admite contestaţia formulată de Parchetul de pe Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva încheierii din data de 22.06.2023, pronunţată de Judecătorul de Cameră Preliminară de la Tribunalul Giurgiu în dosarul penal nr. 1977/122/2022/a1.6 Desfiinţează încheierea contestată şi rejudecând: ... constată legalitatea și temeinicia măsurii preventive a controlului judiciar faţă de intimaţii-inculpaţi Bădălău Niculae şi Matache Elena . În temeiul art. 207 alin 4 Cpp menţine măsura preventivă a controlului judiciar faţă de intimaţii-inculpaţi Bădălău Niculae şi Matache Elena”, se arată în decizia de la Curtea de Apel București
Bădălău a fost arestat pentru luare de mită
Procurorii DNA au cerut în cursul anului 2022, arestarea lui Niculae Bădălău într-un dosar de corupțiem acesta fiind acuzat de trafic de influență și dare de mită.
În rechizitoriul prin care a fos trimis în judecată, procurorii DNA susțin că ”în zilele de 09 august 2022 și 19 noiembrie 2022, inculpatul Bădălău Niculae, în calitatea menționată mai sus, i-ar fi pretins unui primar de comună să atribuie un anumit contract unei societăți administrate de o rudă a inculpatului. Contractul viza „Reabilitarea sistemului de alimentare cu apă potabilă…,” fiind estimat la valoarea de 7.071.925 lei fără TVA. În schimbul acestui “serviciu”, inculpatul ar fi promis că va determina o persoană din conducerea Companiei Naționale de Investiții (C.N.I.), asupra căreia a lăsat să se înțeleagă că are influență, să asigure finanțarea a două proiecte depuse la această instituție de primăria respectivă”.
Mită șapte la sută din valoarea lucrării
De asemenea, procurorii DNA mai susțin că Bădălău i-ar fi promis primarului unei comunei din Giurgiu remiterea unui procent de șapte la sută din valoarea unei lucrări, aproape 170.000 de euro, dacă va semna la timp alocările de plată
”În același context, la data de 19 noiembrie 2022, inculpatul Bădălău Niculae i-ar fi promis primarului remiterea unui procent de 7% (170.000 euro) din valoarea contractului menționat mai sus, dar și dintr-un viitor contract a cărui atribuire urmărea să o obțină pentru aceeași firmă, de la primăria respectivă. Ulterior, în data de 25 noiembrie 2022, prin intermediul aceluiași om de afaceri, inculpatul Bădălău Niculae i-ar fi remis edilului 35.000 lei, reprezentând o parte din suma de bani promisă în legătură cu contractul în derulare”, mai arată sursa citată..