Socialiştii au câştigat cele mai multe oraşe în alegerile locale desfăş urate ieri în Franţa, o victorie interpretată de comentatori ca un mesaj critic adresat preşedintelui Nicolas Sarkozy.
Stânga şi-a menţinut controlul asupra Parisului, unde primarul în exerciţiu, Betrand Noel, a câştigat uşor în turul al doilea de scrutin, cu 57% din voturi. Mult mai important însă, socialiş tii Roland Ries şi Pierre Cohen au obţinut victoria în Strasbourg, respectiv Toulouse, oraşe importante deţinute anterior de Uniunea pentru o Mişcare Populară (UMP), partidul aflat la guvernare. Acelaşi scenariu a avut loc şi în oraşele de mărime medie - Caen, Amiens, Saint-Etienne sau Metz, unde primarii de dreapta au fost înlăturaţi de candidaţii socialişti.
UMP a reuşit totuşi să menţină controlul în Marsilia, unde primarul în exerciţiu al UMP, Jean-Claude Gaidin, a revendicat victoria în turul doi, în defavoarea contracandidatului socialist Jean-Noel Guerini. MoDem, gruparea de centru a fostului candidat la preşedinţie, François Bayrou, nu a reuşit să spargă monopolul celor două partide, singurul rezultat notabil fiind un consilier local în Paris. Imagine nouă pentru preşedinte Reprezentanţii UMP, care mai deţin doar trei din cele zece mari oraşe franceze, s-au grăbit duminică şi ieri să minimalizeze pierderile. Premierul Francois Fillon a promis că va continua reformele, iar mai mulţi reprezentanţ i ai guvernului au respins posibilitatea unei remanieri semnificative a executivului. Consilierii lui Nicolas Sarkozy, scrie „Sunday Times“, fac însă eforturi serioase pentru a relansa imaginea preşedintelui, grav afectată la numai nouă luni de la câştigarea alegerilor din mai 2007. „Hiper-preşedintelui“ i s-a cerut, printre altele, să elimine detaliile privind viaţa sa privată, să renunţ e la verificarea mesajelor scrise în timpul întâlnirilor oficiale, să nu se lanseze în dispute cu cetăţenii şi să nu răspundă jurnaliş tilor în timp ce face jogging. Un sondaj publicat duminică în presa franceză arăta că 45% dintre francezi doresc ca Sarkozy să fie mai puţin prezent în viaţa publică.