Fostul președinte francez Nicolas Sarkozy a fost reținut ieri de procurorii anticorupție într-un caz în care fostul lider de la Elysée este acuzat de trafic de influență. Măsura, una fără precedent pentru un fost șef de stat francez, riscă să îi înăbușe lui Sarkozy ambițiile politice și planurile de a reveni în prima funcție în stat la prezidențialele din 2017.

Sarkozy a sosit ieri dimineaţă la bordul unei maşini negre cu geamuri fumurii, la brigada anticorupţie de la Nanterre, în apropiere de Paris, unde urma să fie audiat, sub privirile atente ale fotoreporterilor care au luat cu asalt clădirea. Anchetatorii brigăzii anticorupție a poliției judiciare aveau ieri la dispoziție 24 de ore pentru audierea fostului președinte, interval ce poate fi prelungit o singură dată, scrie AFP. Reținerea lui Sarkozy vine la doar o zi după ce avocatul său, Thierry Herzog, a fost de asemenea reţinut în acest caz de presupus trafic de influenţă. Doi înalți magistrați de la Parchetul General al Curții de Casație, Gilbert Azibert și Patrick Sassoust, au fost de asemenea reținuți luni în acest caz complex.


Thierry Herzog, avocatul lui Nicolas Sarkozy, a fost reținut și el luni pentru interogatoriu

Interceptat de procurori

Anchetatorii încearcă să stabilească dacă fostul preşedinte din perioada 2007- 2012, ajutat de avocatul său, a încercat să obţină informaţii de la un înalt magistrat privind o investigaţie care îl viza, în schimbul promisiunii unui post sigur la Monaco. Nu se știe dacă acest magistrat a putut influența cursul respectivei anchete. Procurorii vor să mai afle dacă Sarkozy a fost, de asemenea, avertizat că telefonul său este interceptat, măsură excepțională pentru un fost preşedinte, care a fost decisă în septembrie în cadrul unei alte anchete privind suspiciunea că fostul dictator libian Muammar Gaddafi i-a finanțat campania prezidenţială din 2007.

Discuții camuflate

Anchetatorii au mai descoperit că, probabil știind că este ascultat de procurorii anti-corupție, Sarkozy folosea un număr de telefon înregistrat sub un alt nume, pe care autoritățile judiciare l-au descoperit urmărindu- l pe avocatul fostului președinte. Se pare că tocmai aceste interceptări au scos la iveală relația apropiată între avocatul lui Sarkozy și „prietenul Gilbert”, așa cum se referea Herzog când vorbea despre magistratul Azibert.

Relansarea acestei anchete judiciare are loc în contextul în care Nicolas Sarkozy este tot mai des citat în Franța pentru o revenire în prim-planul vieții politice prin preluarea conducerii partidului său de dreapta (UMP), intrat într-o criză fără precedent din cauza unui scandal intern legat de o serie de facturi false. Numele său este tot mai vehiculat în perspectiva prezidențialelor din 2017 unde este văzut cu prima șansă, dat fiind declinul popularității actualului președinte socialist Francois Hollande.

Guvernul socialist francez a respins acuzațiile de presiuni politice asupra justiției în acest caz, lansate de aliații fostului președinte, un purtător de cuvânt subliniind că Nicolas Sarkozy trebuie să răspundă în fața legii la fel ca oricare alt cetățean.

Te-ar putea interesa și: