Norica NICOLAI: Decizia ÎCCJ privind adunările publice este corectă. Libertatea de exprimare nu este mai importantă decât respectarea legii

Norica NICOLAI: Decizia ÎCCJ privind adunările publice este corectă. Libertatea de exprimare nu este mai importantă decât respectarea legii

Eurodeputatul Norica Nicolai, preşedinta Consiliului Naţional ALDE, a declarat că decizia ÎCCJ privind adunările publice este corectă, iar libertatea de exprimare nu este mai importantă decât respectarea legii.

„Este foarte corectă, este o decizie normală, de respectare a legii. În nici un stat european care acţionează conform principiilor statului de drept nu se pune problema nerespectării legii în materie de adunări publice. Lumea este liberă să protesteze şi să respecte acest minim principiu al declarării protestului, ceea ce este o chestiune de normalitate, pentru că statul trebuie să asigure ordinea publică. Or a încălca permanent legea, clamând nevoia de respectare a legii în România mi s-a părut o conduită care nu era deloc conformă cu statul de drept”., a declarat Norica Nicolai referitor la decizia ÎCCJ.

 „Protestele spontane nu pot fi agreate, decât în limitele în care sunt reglementate pe lege”., a mai spus Nicolai la RFI.

Întrebată dacă oamenii mai pot ieşi la protest în Piața Victoriei, dacă  Guvernul adoptă o ordonanță, Norica Nicolai a spus: „Nu, nu mai poate ieşi nimeni. Eu cred că a specula pe ideea Ordonanţei 13 la nesfârşit nu face bine absolut nimănui (...). Cred că trebuie să intrăm toţi într-o logică a respectului faţă de lege şi pornind de la acest lucru, să ne comportăm ca atare, fie că suntem la Putere, fie că suntem în Opoziţie”.

Ne puteți urmări și pe Google News

Referitor la libertatea de expresie, eurodeputatul a spus: „Nu. Libertatea de expresie în toate statele se realizează în raport de procedurile statale, care ţin de promovarea acestei libertăţi. Suntem liberi să spunem orice. Dacă dorim să manifestăm, trebuie să manifestăm într-un cadru organizat şi reglementat de către statul în care facem acest lucru”.

Înalta Curte de Casație și Justiție a decis că orice adunare publică trebuie declarată prealabil, dacă aceasta se desfăşoară pe drumuri publice, în pieţe sau în apropierea instituţiilor, fie ele publice sau private.