Fostul director al grupului Gelsor va ajunge în România în cel mult o lună, după ce preşedintele Indoneziei a semnat, pe 22 martie, decretul de extrădare.
Preşedintele Indoneziei a semnat, pe 22 martie, decretul de extrădare în România a lui Nicolae Popa, condamnat la 15 ani de închisoare în dosarul prăbuşirii Fondului Naţional de Investiţii (FNI), potrivit Ambasadei Indoneziei la Bucureşti. Ca urmare, Popa va fi predat autorităţilor române în termen de 30 de zile, au precizat surse oficiale, citate de mediafax.ro.
Ambasada Indoneziei la Bucureşti a precizat, pe 9 martie, că Ministerul indonezian al Justiţiei a finalizat dosarul privind extrădarea lui Nicolae Popa şi că actele au fost transmise preşedintelui indonezian, pentru a semna un decret în acest sens. Extrădarea lui Nicolae Popa, urmărit internaţional de mai bine de nouă ani şi condamnat definitiv la 15 ani de închisoare în dosarul "FNI", a fost decisă pe 8 decembrie de magistraţii de la Jakarta.
Turcescu: Popa l-a enervat şi pe preşedintele Indoneziei
Procedura de extrădare a lui Nicolae Popa a fost accelerată chiar de o decizie a acestuia de a ridica o excepţie de neconstituţionalitate în legătură cu arestarea sa la Jakarta, a declarat pentru EVZ jurnalistul Robert Turcescu, cel care anunţa, chiar pe 22 martie, extrădarea apropiatului lui Vîntu. Decizia lui Popa a fost considerată "o ofensă teribilă" la adresa justiţiei indoneziene şi l-a enervat inclusiv pe preşedintele ţării, Susilo Bambang Yudhoyono, a precizat Turcescu.
Jurnalistul a adăugat că, din informaţiile sale, Nicolae Popa a locuit pe o insulă "care ţine de Bali" înainte de veni la Jakarta şi că persoana denumită de acesta "generalul" în discuţiile cu Sorin Ovidiu Vîntu era şeful poliţiei de pe insula respectivă. "M-am gândit că un 200.000 ar acoperi inclusiv generalul, salariul lui lunar... anual", îi spunea Popa lui Vântu, în 2009, referindu-se la banii pentru protectorul său.
În ceea ce priveşte extrădarea, jurnalistul Robert Turcescu spune că, potrivit surselor sale, Nicolae Popa ar putea fi adus în mai puţin de 30 de zile în România, unde are două variante: fie acceptă condamnarea la 15 ani de închisoare pentru înşelăciune, fie cere redeschiderea procesului. CITEŞTE AICI CUM L-A SUSŢINUT SORIN OVIDIU VÎNTU PE NICOLAE POPA
Nicolae Popa a fost director al grupului de firme Gelsor si membru al Consiliului de Încredere al SOV Invest, societatea de administrare a FNI.
El a fugit din ţară în momentul în care autorităţile române abia începeau să ancheteze prăuşirea FNI. În cele din urmă, a fost judecat în lipsă şi a fost condamnat definitiv la 15 ani de închisoare, sentinţă care a devenit definitivă şi irevocabilă în data de 4 iunie 2009.
Nicolae Popa a fost arestat la Jakarta câteva luni mai târziu, în decembrie 2009, iar ulterior procurorii Parchetului General l-au acuzat pe Vîntu de favorizarea infractorului, pe motiv că ar fi transferat diverse sume de bani în conturile lui Popa din Indonezia.
În cazul în care Nicolae Popa va cere rejudecarea sa în dosarul FNI, drept pe care îl are potrivit legii, el ar putea să ofere detalii inedite despre prăbuşirea fondului, care ar putea să conducă şi la redeschiderea anchetei, în con diţiile în care implicarea lui Sorin Ovidiu Vîntu în această afacere nu a fost lămurită niciodată de autorităţi.