NICOLAE MANOLESCU: Victimele fotbalului

Nu s-au incheiat ecourile mortii tanarului suporter francez, in urma violentelor provocate de fanii echipei Saint Germain de Paris, si, in Italia, un politist de 38 de ani este ucis cu un cocktail-molotov de catre un suporter al echipei din Catania.

Alti 70 de spectatori sunt spitalizati, ca urmare a unor veritabile lupte de strada, si meciul trebuie sa fie intrerupt din cauza gazelor lacrimogene folosite de politie. Inaintea partidei cu pricina dintre Catania si Palermo din Serie A, tocmai se tinuse un minut de reculegere in memoria unui oficial al unui club catanez omorat intr-o bataie pe un teren din Calabria.

Citeam aceste informatii in L'Equipe exact in ziua in care "Gazeta Sporturilor" relata despre un incident ce putea sa se incheie tragic cu un handbalist roman injunghiat de un altul dupa un conflict dintr-un local public. In februarie, ultimul castigator al Turului ciclist al Frantei va afla daca isi pastreaza ori nu titlul, banuit fiind ca s-a dopat. In CE de handbal masculin, arbitrii ii favorizeaza pe fata pe germani, care sunt gazde, in cel putin doua partide decisive, stabilind ei, in locul jucatorilor, rezultatul.

Anularea golului francez din antepenultima secunda a celei de-a doua runde de prelungiri din partida cu Germania toarna gaz peste foc. Presedintele arbitrilor din Franta declara ca nu exista decat trei cupluri de arbitri in Europa in stare sa reziste presiunilor politice (ati citit bine: politice!) asupra handbalului european.

Exemplele de violenta ori de coruptie din sport sunt, fireste, mult mai multe. Am mai scris despre acest subiect. Italienii nu si-au revenit de tot dupa depunctarea si declasarea catorva mari cluburi de fotbal, anul trecut, cand justitia a descoperit arbitraje falsificate de insisi diriguitorii fotbalului din tara lor.

Poate de aceea, dupa razboiul civil de zilele trecute din Catania, federatia italiana a propus intreruperea oricarei activitati fotbalistice pe timp de un an. Oricat de exagerata ar parea masura, se vede ca spaima e si mai mare. Administratorul delegat al clubului din Catania a anuntat ca se retrage definitiv din "universul fotbalului".

Nu mai incape indoiala ca nimeni nu mai crede in paliative. Fara o schimbare radicala, si de mentalitate, e putin probabil ca lucrurile se vor indrepta. Unul dintre oficialii care a asistat la evenimentele de la Catania declara ca nu mai e vorba de sport cand mor oameni. Aici este miezul problemei: sportul a incetat sa mai fie sport. Indeosebi fotbalul a incetat sa mai fie un joc.

Interese politice, financiare si de multe alte feluri l-au transformat intr-o afacere capabila sa ii imbogateasca pe unii si sa-i fanatizeze pe altii. Johansson a pierdut presedintia UEFA, poate si pentru ca oamenii din fotbal sunt pe cale sa se trezeasca la realitate: prea bucurosi pana deunazi de banii atrasi de fostul presedinte in vistieriile cluburilor, ei au inceput sa inteleaga si care este reversul miliardelor de euro care nu au luat doar calea cumpararii de jucatori, pe sume exorbitante, dar si alte cai, la fel de necercetate ca ale Dumnezeului biblic.