Update - PNL nu iese de la guvernare
Președintele PNL Nicolae Ciucă a explicat că aritmetica parlamentară nu permite acum ca o moțiune de cenzură să aibă succes. El a mai spus că timpul până la alegeri este mult prea scurt și că un demers de demitere a guvernului prin moțiune de cenzură nu ar mai avea sens.
Ciucă a adăugat că unii din USR au spus că ar putea intra la guvernare cu PSD, așa că ideea lor cu moțiunea de cenzură nu pare una serioasă.
Liderul PNL a mai dat asigurări că partidul va face tot ce se poate pentru a proteja România de abuzurile PSD
Candidatul PNL la alegerile prezidențiale, Nicolae Ciucă, a declarat că liberalii sunt gata să semneze moțiunea de cenzură.
Azi-dimineață, la prima oră, reprezentații AUR s-au grăbit să depună moțiunea, înainte de USR, care anunțase aseară o moţiune de cenzură împotriva guvernului condus de social-democratul Marcel Ciolacu. Ea a făcut apel la președintele PNL, Nicolae Ciucă, să semneze această moțiune, chiar dacă în executiv sunt și miniștri liberali.
Decizia, discutată în BNP, spune Ciucă
„Putem semna moțiunea după ce clarificăm declarația de aseară, privind rămânerea la guvernare cu PSD”, a declarat președintele Partidului Național Liberal, Nicolae Ciucă,
El a mai spus că decizia de rămânere sau plecare din guvern a miniștrilor va fi discutată în Biroul Politic Național, organismul statutar în care trebuie luată o astfel de decizie.
Liderul PNL anunțase ruperea alianței
În urmă cu două zile, Nicolae Ciucă a anunțat ruperea coaliției PNL-PSD: „Este o datorie de onoare și credință față de țara noastră! Coaliția noastră de guvernare cu PSD se oprește aici. Rămânem în Executiv doar pentru a împiedica escaladarea completă a abuzurilor pe care le pot realiza pentru a câștiga alegerile”.
Discuțiile despre părăsirea coaliției de guvernare au apărut după ce cei cinci judecători de la Curtea Constituțională a României numiți de PSD - și unii foști politicieni în partid - și UDMR au decis s-o scoată din cursa prezidențială pe Diana Șoșoacă.
Decizia CCR a fost dur criticată atât de politicieni, cât și de specialiști sau de ONG-uri, care au punctat faptul că hotărârea nu s-a bazat pe nicio prevedere legală, ci doar pe o interpretare a jurământului pe care viitorul președinte trebuie să îl depună și care ar veni în contradicție cu opiniile politice exprimate de candidata partidului SOS România.