Evenimentul Zilei > Politica > Nicolae Ciucă, la un pas să facă stânga-mprejur. USR îi dă mari bătăi de cap. „Un răspuns cât se poate de tranșant”
Nicolae Ciucă, la un pas să facă stânga-mprejur. USR îi dă mari bătăi de cap. „Un răspuns cât se poate de tranșant”

Nicolae Ciucă, la un pas să facă stânga-mprejur. USR îi dă mari bătăi de cap. „Un răspuns cât se poate de tranșant”

Premierul desemnat de președintele Klaus Iohannis pentru a negocia formarea unui nou Executiv, Nicolae Ciucă, nu a reușit să îmbuneze USR. Partidul condus de Dacian Cioloș insistă pe ideea reformării coaliției de guvernare ca soluție sustenabilă pentru crizele cu care se confruntă românii. Nicolae Ciucă a precizat că răspunsul useriștilor a fost unul „tranșant”.

Discuțiile de luni, 25 octombrie, dintre Nicolae Ciucă și USR au luat sfârșit. Dacian Cioloș i-a oferit premierului desemnat „un răspuns cât se poate de tranșant”, în ciuda faptului că liberalul a făcut apel la maturitatea politică pentru a reuși gestionarea situațiilor de criză suprapuse.

„Un răspuns cât se poate de tranșant”

„În acest moment, am încheiat discuțiile cu USR și în funcție de ce decizie vom lua, vom continua procesul de negociere. Este un răspuns cât se poate de tranșant – USR nu susține un guvern minoritar, iar, (n.r. în opinia lor), soluția este refacerea coaliției de guvernare”, a transmis Nicolae Ciucă după discuțiile cu USR.

De altfel, poziția lui Dacian Cioloș nu este una surprinzătoare. Într-o intervenție la o emisiune TV, președintele Senatului a spus că „domnul Ciucă i-a spus clar (n.r. lui Dacian Cioloş) că vrea să prezinte intenţiile pentru un guvern minoritar – echipa, programul. Nu este o negociere”. Mai mult decât atât, Anca Dragu a precizat că USR consideră că soluția pentru România, în momentul actual, este refacerea coaliției de guvernare, nu preluarea puterii de către un guvern minoritar PNL-UDMR.

Nicolae Ciucă se pregătește de discuții cu Florin Cîțu

„Voi prezenta soluția mai departe. Neavând un mandat, nu am putut să răspund acestui subiect. Voi merge la partid, voi discuta cu conducerea și vom vedea ce decizie se ia. Nu avem o întâlnire programata, vom avea această linie de dialog pe care am păstrat-o deschisă încă de vineri astfel încât să luam o decizie”, a mai precizat Nicolae Ciucă.

În weekend, sâmbătă și duminică, Nicolae Ciucă s-a întâlnit cu liderii PNL și UDMR pentru a finaliza programul de guvernare. Potrivit unui comunicat emis de liberali, la negocieri au participat și echipe de experți din ambele partide. Sâmbătă a avut loc şi o discuție a PNL cu reprezentanţii minorităţilor naţionale.