Nicolae Ciucă, decizie istorică pentru România. S-a întâmplat astăzi, 4 martie

Sursă: Gov.ro

Premierul Nicolae Ciucă s-a întâlnit vineri, 4 martie, cu oficiali ai Ambasadei SUA la București, spun surse guvernamentale, în contextul situației din ce în ce mai grave din aceste zile din Ucraina. În urma discuțiilor SUA ar putea sprijini România, în contextul valului de refugiați din Ucraina.

Vineri dimineață, premierul României s-ar fi întâlnit cu oficiali ai Ambasadei Statelor Unite ale Americii la Bucureşti. Potrivit surselor guvernamentale, cele două părţi ar fi discutat despre numărul mare de refugiaţi din Ucraina care ajung în România, dar şi despre un eventual ajutor al americanilor pentru ţara noastră, în contextul în care tot mai mulţi ucraineni fug din calea războiului şi se adăpostesc în România.

S-ar fi discutat şi despre vizita vicepreședintelui SUA în ţara noastră

Sursele mai spun că întâlnirea dintre Nicolae Ciucă şi reprezentanții Ambasadei SUA are, probabil, legătură şi cu vizita vicepreşedintelui Statelor Unite, Kamala Harris, ce ar urma să aibă loc peste doar câteva zile.

Reamintim că astăzi au apărut informaţii despre o vizită fulger a vicepreşedintelui SUA în Europa de Est, în contextul războiului din Ucraina.

Casa Albă discută despre trimiterea lui Harris la Varșovia, București

Casa Albă discută în mod activ despre trimiterea vicepreședintelui Harris la Varșovia, Polonia, și la București, România, în zilele următoare, pentru a-și arăta solidaritatea cu Ucraina, care se confruntă cu o escaladare a invaziei ruse, au declarat sursele pentru The Hill.

Discuțiile presupun trimiterea lui Harris să viziteze trupele staționate în România la granița cu Ucraina, unde se confruntă cu o criză a refugiaților. Peste 1 milion de oameni au ales să să fugă din calea armatei ruse.

Călătoria ar putea avea loc în următoarele săptămâni, a spus o sursă, adăugând că nu există un dialog activ despre trimiterea Președintele Biden în regiune.

„O vizită prezidențială este mai greu de organizat din punct de vedere logistic”, a spus sursa făcând referire la Joe Biden. În schimb,  „Vicepreședintele are o amprentă mai mică și este mai agil din punct de vedere istoric şi are o libertate de mișcare mai mare”.

Biroul vicepreședintelui a refuzat să comenteze planurile de călătorie ale lui Harris

Dar un oficial de la Casa Albă a spus că Harris a fost „profund implicat în angajamentul administrației cu aliații și partenerii”. Mai precis, Harris – care s-a întors recent de la Conferința de Securitate de la München – a vorbit săptămâna aceasta cu prim-ministrul Poloniei și cu prim-ministrul României, precum și cu alți lideri ai aliaților europeni pentru a discuta răspunsul la invazia Rusiei.

Un oficial a spus că aceste discuții au fost menite „să sublinieze puterea și unitatea alianței noastre. Vă puteți aștepta că vicepreședintele va continua să se angajeze cu aliații și partenerii în aceste probleme”, a spus oficialul sub anonimat.

Potențiala călătorie a lui Harris în regiune ar reafirma sprijinul SUA

SUA au trimis aproape 3.000 de militari suplimentari în Polonia și România în ultimele zile, pe măsură ce invazia s-a extins în Ucraina. De asemenea, secretarul de stat Antony Blinken este angajat într-o călătorie de șase zile în Belgia, Polonia, Moldova și statele baltice pentru a oferi asigurări și pentru a ajuta la coordonarea răspunsului internațional în curs la atacuri.

SUA și alți membri ai NATO au sancționat puternic Rusia pe fondul atacurilor și au sprijinit în mod constant Ucraina, dar au reiterat că nu vor întreprinde acțiuni militare directe.