Evenimentul Zilei > Actualitate > Nicolae Ciucă, după votul de învestitură: „Nimeni nu trebuie să se teamă că nu sunt resurse pentru plata pensiilor și salariilor”
Nicolae Ciucă, după votul de învestitură: „Nimeni nu trebuie să se teamă că nu sunt resurse pentru plata pensiilor și salariilor”

Nicolae Ciucă, după votul de învestitură: „Nimeni nu trebuie să se teamă că nu sunt resurse pentru plata pensiilor și salariilor”

Generalul Nicolae Ciucă a făcut declarații după ce cabinetul său a primit votul de încredere din partea Parlamentului. Executivul Ciucă a fost învestit cu 318 voturi „pentru” și 126 „împotrivă” și urmează să depună jurământ la ora 15.00. Viitorul premier a oferit asigurări românilor că statul dispune de suficiente fonduri pentru asigurarea plății pensiilor, alocațiilor și salariilor.

„Un moment în care am înțeles cu toții că este vorba de asumarea responsabilității, centrată pe cetățeanul român și asumarea liniilor de efort la nivel guvernamental, pentru a depăși situația de criză, iarna anilor 2021-2022 și să ne angajăm pe tot ce înseamnă asumările pentru dezvoltarea României”, a declarat Nicolae Ciucă, după primirea votului de învestitură.

Nicolae Ciucă oferă asigurări: Există fonduri pentru pensii și salarii

Viitorul premier al României a transmis că proiectul pentru rectificarea bugetară, în cadrul căreia cele mai multe fonduri s-au oferit Ministerului de Finanțe, iar cele mai mari tăieri de buget au avut loc la Agricultură și Fonduri Europene, urmează să fie dezbătut în ședința de vineri. După ce Nicolae Ciucă va avea la dispoziție toate elementele tehnice privind situația financiară a țării, va comunica public și unde se regăsește România în privința asigurării resurselor financiare.

„Ce pot spune, însă, este că nimeni nu trebuie să aibă vreo temere că nu sunt resurse pentru plata pensiilor și salariilor, sunt asigurate fonduri, sunt elemente certe pe care le am discutat cu miniștrii Sănătății și Finanțelor”, a spus Nicolae Ciucă.

În ceea ce privește reducerea fondurilor la Ministerul Agriculturii și la Fondurile Europene, inclusiv din domeniul investițiilor asumate prin PNRR, viitorul premier a precizat: „Vom discuta atunci când avem cifrele finale, nu pot să vorbesc acum de încălcarea angajamentelor din PNRR”.

Modificarea Constituției: Ce anunță viitorul premier

„(Cum veți respecta cifra de 6% din deficit?) A fost cuprinsă o serie întreagă de asumări, când a fost discuția tehnică, s-au dezbătut și metodele și felul în care vom reuși să strângem mai mulți bani. Una dintre metode este e-facturarea și este o discuție pe punerea de aplicare a controalelor mărfurilor la ieșirea și intrarea în țară.

(Ați vorbit despre revizuirea Constituției?) Urmează să discutam și aceste elemente, nu au fost dezbătute linii specifice de modificare a Constituției”, a mai transmis Nicolae Ciucă.

„Problema României este absorbția banilor”

Generalul a transmis că prioritatea Guvernului pe care îl va conduce va fi atragerea fondurilor europene și respectarea celor asumate față de Comisia Europeană. „A fost o discuție vis a vis de calendarul PNRR, toate aceste elemente de limitare în timp vor constitui prioritățile fiecărui ministru în parte.

Există la PNRR anexe în care sunt stipulate foarte bine termenele ce trebuie respectate, vom plia agenda pe tot ce înseamnă respectarea termenelor. Altfel, este foarte clar ca nu pot fi accesați banii. Problema României este absorbția banilor – nu doar din PNRR, ci și prin alte programe”, a conchis viitorul premier al României, Nicolae Ciucă.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.