Premierul României, Nicolae Ciucă, a anunțat în ședința Guvernului că doar 30% din planul de investiții al României a fost pus în aplicare. Cu toate acestea, premierul e convins că, din a doua parte a anului, bugetarii vor munci mai mult.
Premierul Ciucă a precizat că la rectificarea bugetară s-a ținut cont de faptul că doar 30% din planul de investiții a fost îndeplinit.
„Am ținut cont și de execuția bugetară, la nivelul fiecărui ordonator de credite și de asemenea de perspectiva cheltuirii acestor fonduri ținând cont că în acest moment unul din pilonii planului de guvernare e realizarea planului de investiții.
În luna iulie ajunsesem undeva la 30% din îndeplinirea acestui plan de investiții. Știm că la jumătatea anului se intensifică activitatea de investiții la ministere și pe parte de infrastructură”, a declarat Ciucă.
El a mai precizat că din datele Institutului Național de Statistică reiese o creștere bugetară pe al doilea trimestru cu 5,3% față de perioada similară a anului 2021. De asemenea, și în a doua jumătate a anului există o creșeterea de 5,.8% față de primul semestru al lui 2021.
„Au fost măsuri și eforturi pe care le-am resimțit cu toții, atât instituțiile statului cât și populația și avem datoria să continuăm cu măsurile pentru sprijinirea populației și a economiei”, a mai adăugat Ciucă.
Țintele asumate prin PNRR au fost îndeplinite
Contrat planului românesc de investiții care a fost dus la îndeplinire doar în proporție de 30%, țintele și jaloanele din PNRR asumate de Guvern în trimestrul II din 2022 au fost îndeplinite. Anunțul a fost făcut la începutul lunii iulie de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE).
Ministerul Marcel Boloș a spus la momentul anunțului că „Guvernul mai face un pas important spre transformarea României”. Astfel, toate cele 27 de ținte și jaloane din Planul Național de Redresare și Reziliență asumate pentru trimestrul al doilea din 2022 au fost îndeplinite.
În total, în 2022 au fost duse la bun sfârșit 51 de jaloane și ținte de către ministerele cu rol în implementarea acestui instrument care aduce României în total 29,18 miliarde de euro, a transmis Ministerul.
Plata pe care MIPE o va depune în cursul lunii octombrie a acestui an către Comisia Europeană, este condiționată de îndeplinirea țintelor și jaloanelor din primele două trimestre ale acestui an.