Evenimentul Zilei > Social > Nicolae Ciucă a lămurit subiectul legat de pensii. Cresc doar pentru unii pensionari
Nicolae Ciucă a lămurit subiectul legat de pensii. Cresc doar pentru unii pensionari

Nicolae Ciucă a lămurit subiectul legat de pensii. Cresc doar pentru unii pensionari

Premierul propus de PNL, Nicolae Ciucă, a anunţat vineri că românii care primesc pensii între 1.000 și 1.600 de lei vor beneficia de majorarea de 10%. La aceste procente s-a ajuns în urma negocierilor dintre PNL și PSD pentru programul de guvernare.

Totodată, Nicolae Ciucă a spus că pensia minima va de la 800 la 1.000 de lei. De asemenea, părinții care au copiii sub doi ani vor primi 600 de lei în fiecare lună. În același context, salariul minim va creşte la 2.550 lei, în timp ce persoanele cu handicap vor beneficia de a 13-a indemnizație.

Premierul desemnat de PNL a mai anunțat că persoanele cu pensie peste 4.000 de lei nu vor mai fi scutite de la plata CASS. În ceea ce privește copiii mai mari de doi ani. alocaţia lor va creşte la 243 de lei.

„Am convenit pe capitolul Social, l-am încheiat. Am convenit pe acordul politic. S-a încheiat și este redactat. Avem, în continuare de ajustat câteva elemente la capitolul Justiţie şi am demarat negocierile pe ministere.

În momentul acesta am convenit să luăm o pauză şi o să continuăm discuţiile în interior, urmând ca în această după-amiază sau mâine dimineaţă, în funcţie de cum stabilim cu liderii de partide, să reluăm negocierile″, a spus Nicolae Ciucă.

Nicolae Ciucă nu a spus nimic rău despre UDMR

Fostul ministru al Apărării s-a referit și la zvonurile care indicau că UDMR s-ar putea retrage din coaliția de guvernare pe fondul nemulțumirilor generate de împărțirea ministerelor.

„Nu există absolut niciun fel de discuţie ca vreuna dintre formaţiuni să iasă din coaliţie. Sunt tehnici de negociere şi fiecare dintre partide îşi negociază obiectivele. Nici noi nu vrem să intrăm în coaliţia de guvernare fără PSD, UDMR şi minorităţi″, a completat Nicolae Ciucă.

PNL va ceda Ministerul Dezvoltării? Acest minister va rămâne tot la UDMR? La aceste întrebări, Ciucă a răspuns ca un diplomat: „În acest moment, se poartă negocieri, urmând ca în funcţie de deciziile care o să fie luate în fiecare dintre formaţiuni, să ne întoarcem la masa negocierilor şi să găsim soluţii.″â

Violeta Alexandru, veşti bune pentru pensionari: „Este dreptul oamenilor. Nu au nicio vină”
foto: arhiva EVZ

„Au fost stabilite următoarele elemente: va creşte pensia minimă de la 800 la 1.000 de lei, o să fie indexate pensiile cu 10%, pentru cei care au un cuantum între 1.000 şi 1.600 de lei, se va acorda un cuantum de indemnizatie de 1.200 de lei, de la începutul anului viitor, doar pentru anul viitor.

Surprize neplăcute pentru cei care au pensii mai mari

Cei care au pensie mai mare de 4.000 de lei nu o să mai fie scutiţi de plata CASS. De asemenea, se va acorda cea de-a 13 indemnizaţie pentru persoanele cu handicap. Pentru copiii între o zi şi doi ani se va asigura plata a 600 de lei lunar, iar alocaţia va creşte la 243 de lei.

De asemenea, salariul minim va creşte la 2.550. Am convenit, împreună cu celelalte partide, ca acesta să poată să fie acordat pe 24 de luni″, a mai spus Nicolae Ciucă.

De unde vor veni bani pentru toate aceste majorări? „Impactul total este de aproximativ 13,6 miliarde, dacă nu mă înşel, şi urmează ca prin măsurile care o să fie asigurate în tot ceea ce înseamnă colectarea taxelor şi partea de dublare a redevenţelor să se găsească soluţii, plus celelalte măsuri fiscale, care o să fie/

Fără taxă pe lux! Nu o să fie crescute taxele. O să rămânem pe cotă unică şi, de asemenea, asigurăm pe toată lumea că o să alocăm 7% din PIB″, a completat Ciucă.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.