Ministrul Energiei, Virgil Popescu, este așteptat cu un nou set de măsuri menită să rezolve problema prețurilor pentru gaze naturale și electricitate după 1 aprilie.
Premierul Nicolae Ciucă i-a dat un termen limită ministrului Energiei Virgil Popescu. Acesta trebuie să prezinte, săptămâna viitoare, cel mai târziu, o serie de măsuri care să rezolve problmele legate de prețul energiei pentru populație. Aceste propuneri ar trebui transpuse în practică începând cu data de 1 aprilie. Atunci încetează efectele actelor normative ce plafonează prețul energiei și compensează facturile consumatorilor.
Între altele, la nivel guvernamental este luată în considerare și o reducere a TVA de la 19% la 5% pentru marii consumatori.
De altfel, ministrul Energiei, a anunțat încă de luna trecută că sunt luate în calcul măsuri de susținere a marilor consumatori de energie, din industrie. Este vorba despre acele companii care își desfășoară activitatea în anumite ramuri ale economiei, precum industria alimentară. În prezent, acești mari consumatori nu beneficiază de susţinere în contextul majorării tarifelor la gaze naturale sau energie electrică.
Pentru aceștia se intenționează reducerea TVA, dar și acordarea unor finanțări sub formă de ajutor de stat. Acesta din urmă nu va fi acordat tuturor, ci în funcție de îndeplinirea anumitor condiții.
S-a încheiat recalcularea facturilor umflate
În acest context, ministrul Energiei, Virgil Popescu, a declarat că a fost finalizată, aproape în totalitate, procedura de recalculare a facturilor de energie pentru populație. Este vorba despre facturile în baza cărora consumatorii au plătit sume foarte mari în ianuarie. Ministrul a precizat că s-au făcut corecturile care se impuneau, astfel că facturile au revenit, cumva, la normal.
„Am avut marţi o întâlnire online cu toţi furnizorii, am transmis ideea că trebuie recâştigată încrederea consumatorilor. Trebuie împreună să reclădim această încredere. Trebuie să recunoaştem, şi furnizorii trebuie să recunoască, că au fost facturi eronate, că nu s-a aplicat legea compensării şi plafonării, ANPC şi ANRE au intervenit, a fost nevoie şi de o modificare legislativă astfel încât furnizorii să refacă absolut toate facturile care nu au reflectat prevederile legale”, a declarat Virgil Popescu.