Nicolae Ceaușescu era un lider simplu, care nu prefera mâncărurile sofisticate, chiar dacă avea acces la ele. Nici pretenții culinare nu avea niciodată. Potrivit apropiaților, dieta liderului comunist era una simplă, alcătuită din produse naturale, de la țară. Chiar dacă era un împătimit al vânătorii, niciodată nu consuma carne roșie.
După moartea dictatorului Nicolae Ceaușescu, multe detalii legate de viața sa au ieșit la iveală. Apropiații cuplului au vorbit chiar și despre alimentația celor doi, precizând că nu existau pretenții niciodată în ceea ce privește un anumit fel de mâncare. Liderul comunist prefera preparatele românești, având un meniu mai divers doar la mesele de sărbători.
Nicolae Ceaușescu avea o rutină zilnică de la care de puține ori se abătea. De obicei se trezea la aceeași oră și lua micul dejun alături de soția sa, Elena Ceaușescu, la vila din Primăverii. La ora 8:00, liderul comunist ajungea la biroul său din Comitetul Central al PCR.
Ce preparate servea Nicolae Ceaușescu la mesele zilnice
Dictatorul nu era consumator de cafea, însă de la micul dejun nu lipsea ceaiul cu lapte. Prima masă a zilei era extrem de importantă pentru familia Ceaușescu, iar din meniu nu lipseau niciodată ouăle fierte, brânza sau șunca.
Fructele nu erau pe lista preferințelor lui Nicolae Ceaușescu, însă zilnic consuma un pahar de suc proaspăt, de cele mai multe ori de grapefruit. Acesta îi era servit de cele mai multe ori după somnul de după-amiază pentru un boost de energie. Începând cu ora 13:30, liderul comunist se odihnea zilnic o oră, o oră și jumătate. Avea pregătit un spațiu special pentru asta la birou.
Pe lista preferințelor lui Nicolae Ceaușescu se aflau legumele și verdețurile. Borșul de ștevie sau de lobodă era una dintre preparatele sale preferate. De asemenea, primăvara iubea să consume piure de urzici. Salata de roșii cu brânză era și ea deseori prezentă pe masa dictatorului.
Bucătarii familiei Ceaușescu susțin că adeseori preparau musaca de legume cu ou și smântână.
Liderul comunist suferea de diabet sever, așa că evita să consume dulciuri. Totuși, atunci când făcea o excepție, prăjiturile erau preparate cu îndulcitori naturali, de cele mai multe ori sirop de arțar. În 1986 i-a fost prescrisă insulină și un regim alimentar strict, pe care Nicolae Ceaușescu l-a respectat cu sfințenie.
Dictatorul iubea să vâneze, încă niciodată nu mânca carnea de vânat. Această activitate era doar pentru a se relaxa și a socializare. Regimul său alimentar nu îi permitea să consume carne decât în cantități reduse.
Nicolae Ceaușescu era un lider simplu, așa că în delegațiile sale, mânca mereu preparate românești, aduse de acasă. Acest aspect nu ținea doar de preferințele culinare, ci de frica de a nu fi otrăvit deşi, în cazul tuturor şefilor de stat, protocolul prevedea verificarea alimentelor care urmau să ajungă pe masa lor.