Evenimentul Zilei > Social > Nicio pandemie nu ne va mai speria curând! Nici măcar cancerul! Anunț epocal
Nicio pandemie nu ne va mai speria curând! Nici măcar cancerul! Anunț epocal

Nicio pandemie nu ne va mai speria curând! Nici măcar cancerul! Anunț epocal

Un studiu realizat de cercetători din Elveția, de la Lausanne, a încercat să dezlege câteva dintre enigmele longevității pe care și-o doresc oamenii.

Un studiu realizat de oamenii de știință de la Ecole Polytechnique Federale din Lausanne arată că, în viitor, oamenii ar putea să devină mult mai longevivi și să trăiască în medie chiar și 130 de ani. Studiul, ce a fost publicat în revista Royal Society Open Science, include analiza unor date noi despre super-centenari (persoane de peste 110 ani) şi despre oameni care se apropie de acea vârstă, depăşind pragul de 105 ani.

Chiar dacă riscul de deces creşte odată cu înaintarea în vârstă, analiza cercetătorilor a concluzionat că acest risc atinge un platou în cazul persoanelor cu vârste extrem de înaintate, înregistrând o probabilitate de 50%.

Ce spun cercetătorii în acest studiu legat de longevitate

„Dincolo de 110 ani, putem compara probabilitatea de a trăi un an suplimentar cu aceea dată de aruncarea unei monede în aer. Dacă moneda cade cu faţa în sus, atunci veţi celebra încă o aniversare, iar dacă nu, veţi muri în cursul anului, a explicat Anthony Davison, profesor de statistică la Ecole Polytechnique Federale din Lausanne şi unul dintre autorii studiului.

În baza datelor disponibile, pare probabil ca omul să atingă vârsta de 130 de ani, dar extrapolarea lor „ar sugera că nu există o limită pentru longevitatea umană, au explicat autorii studiului.

Aceste concluzii sunt pe aceeași undă cu analize statistice similare efectuate pe date care vizează persoane cu vârste foarte înaintate. Însă studiul recent le consolidează şi le precizează, conform profesorului Davison, graţie unui set de date noi.

Echipa lui a analizat noi informaţii incluse în Baza internaţională de date despre longevitate (IDL), care vizează peste 1.100 de super-centenari din 13 ţări. Specialiştii au utilizat şi date obţinute din Italia despre toate persoanele cu vârste de cel puţin 105 ani între ianuarie 2009 şi decembrie 2015.

Șansele de a ajunge la 130 de ani sunt, totuși, foarte mici

Profesorul Davison a apărat metoda folosită în studiul său, care funcţionează prin extrapolarea unor date existente, fără să se bazeze pe criterii medicale. Orice studiu despre vârstele extrem de înaintate, fie el statistic sau medical, implică extrapolare”, a afirmat el.

„Am putut să arătăm că dacă există o limită sub pragul de 130 de ani, ar fi trebuit să o găsim prin utilizarea datelor disponibile”, a mai precizat coordonatorul cercetării. Dar, chiar dacă nu există o astfel de limită, şansele de a atinge sau de a depăşi vârsta de 130 de ani rămân infime.

Potrivit calculelor, şansele ca o persoană de 110 ani să atingă vârsta de 130 de ani sunt „de aproximativ una la 1 milion” şi, din acest punct de vedere, „ele nu sunt imposibile, dar foarte improbabile”, a spus profesorul Davison.

El este de părere că omenirea va asista la un astfel de moment excepţional pe parcursul acestui secol, întrucât numărul tot mai mare al super-centenarilor creşte probabilitatea ca unul dintre ei să ajungă la vârsta de 130 de ani. „Dar în absenţa unor progrese medicale şi sociale majore, atingerea unei vârste dincolo de acel prag are puţine şanse de a fi observată vreodată”, a adăugat profesorul Davison.

Cel mai bătrân om cunoscut a murit la 122 de ani

Până în prezent, cea mai vârstnică persoană înregistrată vreodată rămâne franţuzoaica Jeanne Calment, care a decedat în 1997 la 122 de ani. Vârsta ei a fost contestată de anumiţi experţi, dar confirmată de mulţi alţii în 2019. Actualii pretendenţi la titlul de „cea mai vârstnică persoană din lume” mai au de parcurs un drum lung. Studiul a constatat că nu există o limită superioară a duratei de viaţă a oamenilor. Totuși, până la vârsta de 110 ani şansele de a rămâne în viaţă sunt de 50/50.

Cercetătorii au analizat durata de viaţă a peste 3.800 de „semisupercentenari” italieni, care au reuşit să depăşească vârsta de 105 ani, şi a peste 9.800 de persoane care au atins aceeaşi vârstă în Franţa.

Aceştia au ajuns la concluzia că, după vârsta de 110 ani, şansele de a rămâne în viaţă sunt de aproximativ 50/50. Acest lucru înseamnă că fiecare an după cea de-a 110-a aniversare a cuiva este un joc de noroc. Având în vedere că speranţa de viaţă va continua să crească de-a lungul anilor, în ciuda coronavirusului şi a îmbunătăţirilor în domeniul sănătăţii şi al stilului de viaţă, autorii spun că studiile sugerează că oamenii ar putea ajunge la 130 de ani în acest secol, potrivit DailyMail.

Vârsta la care șansele de deces se stabilizează

Doctorul Léo Belzile, statisticianul care a condus studiul de la HEC Business School din Montreal, a declarat că „pe măsură ce populaţia mondială continuă să crească, tot mai multe persoane ajung la 100 de ani şi tot mai multe la 110 ani”.

Studiul şi-a propus să stabilească dacă există o limită superioară a duratei de viaţă a oamenilor. Dacă ar exista o astfel de vârstă limită, dincolo de care nimeni nu ar mai putea supravieţui, un grup de oameni s-ar aştepta, din punct de vedere statistic, să moară în jurul acestei vârste.

La vârsta de 108 ani, cercetătorii au constatat că şansele de a muri au început să se stabilizeze, ajungând la aproximativ 50/50. Rezultatele ar putea avea implicaţii pentru persoanele extrem de bogate cum ar fi fondatorul Amazon, Jeff Bezos, care se pare că investeşte în tehnologia de inversare a vârstei.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.